U trendu

Nemački ekstremni desničar optužen za ubistvo političara Valtera Libkea

Nemačko tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv desničarskog ekstremiste zbog ubistva političara Valtera Libkea i pokušaja ubistva tražioca azila iz Iraka.

Tužioci su danas saopštili da je 46-godišnji Stefan Ernst, osudjivan za više nasilnih zločina nad migrantima, optužen za ubistvo, pokušaj ubistva, nanošenje teških telesnih povreda i dela u vezi s oružjem.

Optužen je i Markus H. koji se tereti za saučesništvo u ubistvu i kršenje zakona o oružju, pošto je, prema tvrdnjama tužilaca, pomagao Ernstu da poboljša gadjanje.

Valter Libke, lokalni političar vladajuće Hrišćansko-demokratske unije koji je podržavao politiku prijema migranata u zemlju, ubijen je ispred kuće metkom u glavu 1. juna 2019. godine. Umro je kasnije te noći.

Ubistvo Libkea, lidera regiona Kasel, dovelo je do raširenog gneva u Nemačkoj i do upozorenja na sve veću opasnost od nasilnih ekstremista s krajnje desnice.

Tužioci su naveli da su i Ernst i Markus H. prisustvovali dogadjaju u skupštini grada Kasela oktobra 2015. godine, kada je Libke branio odluku nemačke vlade da dozvoli ulazak u zemlju stotinama hiljada izbeglica.

Snimak Libkeovog govora masovno je deljen u krajnje desnim krugovima, posle čega je dobio brojne pretnje.

Nekoliko meseci kasnije, gnevan zbog seksualnih napada u Kelnu pripisanih migrantima i napada kamionom u francuskoj Nici, Ernst je rešio da ubije Libkea kako bi „poslao vidljiv znak protiv postojećeg državnog poretka koji je odbacivao“, naveli su tužioci.

Prema optužnici, Ernst je u januaru 2016. izbo nožem u ledja tražioca azila iz Iraka, povredivši mu kičmu.

Tužioci su naveli da je u osnovi tog napada Ernstova „ekstremnodesničarska mržnja prema izbeglicama“.

Policija je dovela Ernsta u vezu s tim zločinom tek prošlog juna, kada je prilikom hapšenja zbog ubistva Libkea kod njega našla nož korišćen u napadu.

Vlasti su tada našle i brojno ilegalno oružje koje je Ernst krio na različitim lokacijama, kao i 1.400 metaka.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je posle ubistva Libkea da nasilni neonacisti „treba da budu poraženi do korena“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.