U trendu

Nemački list: Trovači, hakeri, agresori, svi su oni – naravno – Rusi!

„Demonizacija, sankcije, bahatost“ – to su reči koje karakterišu odnos Zapada prema Rusiji, piše nemački list „Lausicer rundšau“. „Večna pretnja s Istoka“ je samo fikcija koja se koristi za raspirivanje sukoba. A strahovi od gasne zavisnosti od Rusije su neosnovani, uveren je autor teksta.

Onaj koga stalno nazivaju zlikovcem, pre ili kasnije će početi da se brani. „Medijski napadi na protivnika, ponavljanje predrasuda, pretpostavke umesto dokaza – sve se to događa kod nas“, navodi list.

Te metode koriste geopolitički centri širom sveta. U informacionom ratu često se koriste klišei. Uz njihovu pomoć i ranije su pokretani ratovi. „Rusija je večna pretnja s Istoka – to je jedan od tih klišea. „A trovači, hakeri, agresori – svi su oni, naravno, Rusi, ko bi drugi?“, ironičan je autor.

Na Zapadu govore da će zbog projekta „Severni tok 2“ Evropa postati zavisna od Rusije. Sve su to lažna strahovanja. Stvar je u tome što su isporuke ruskog gasa za evropske države uvek bile obostrano koristan posao, smatra autor.

Novinari su se odučili od toga da razlikuju vest od sopstvenog mišljenja, nastavlja list. „Sistemska borba rodila je nove neologizme: ’Rusija je kvaziimperija, jabuka razdora za EU, Putin je večiti obaveštajac, strateg Kremlja, prevarant kome ne treba verovati“, navodi autor i dodaje: „Uz vojno, sve strane treba pod hitno da pređu na verbalno razoružavanje“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.