U trendu

Nemački mediji: Raspad Evropske unije je samo pitanje vremena

Evropski kreditori i Grčka postigli su dogovor o finansijskoj pomoći, ali politička unija u dosadašnjem obliku više ne dolazi u obzir i konačan raspad EU je samo pitanje vremena, piše nemački list „Dojče virtšafts nahrihten“.

Mnogi međunardni posmatrači opisali su poslednji samit EU kao „ponižavanje Grka“, a najduži razgovori u istoriji Unije poništili su sve vrednosti za koje se EU nekada zalagala, navodi se u komentaru.

Prema postignutom dogovoru, Grčka bi mogla da dobije 86 milijardi evra u naredne tri godine ako sprovede neophodne restriktivne reforme.

„Nametnuta politika će uništiti grčku ekonomiju. Grčke banke delimično će propasti, a mnoge štediše izgubiće svoj novac. Politika štednje u javnom sektoru nije dala rezultate u prethodnih pet i po godina i verovatno neće funkcionisati ni sada“, ocenjuje list.

U tekstu se ukazuje da će posledice ove krize po zemlje Evrozone biti dramatične i da bi panika zbog banaka u Grčkoj lako mogla da se prenese na nivo Evrope, gde se ne bi mogla kontrolisati.

Solidarnost u EU se osipa, a zemlje deluju u skladu sa svojim sebičnim interesima, navodi nemački list i ocenjuje da će pitanje izbeglica-migranata biti sledeći veliki neuspeh EU, prenose agencije.

List navodi da su nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar finansija Volfgang Šojble preko noći transformisali EU i da ona više nije zasnovana na poverenju nego na golom strahu od jačih, a život u Uniji više ne regulišu ugovori nego zakon džungle.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.