Nemački ministar: Grčka i Turska u kritičnoj tački

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je danas u Ankari da je situacija izmedju Turske i Grčke u „vrlo kritičnom“ trenutku, ali da je ipak uveren da niko ne želi da taj spor rešava vojnim putem.

„Ima volje sa obe strane za dijalog“, rekao je Mas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, prenela je agencija AFP.

Čavušoglu je rekao da je Ankara spremna za dijalog s Atinom „bez preduslova“ u vezi sa sporom te dve saveznice u NATO oko potrage za nalazištima nafte u istočnom Sredozemlju.

„Turska je spremna na dijalog o ravnopravnoj podeli bez preduslova, ali to nije moguće ako Grčka nameće preduslove“, rekao je Čavušoglu.

Nemački ministarje danas posetio i Grčku u nastojanju da smiri sve jaču napetost izmedju dve susedne zemlje na istočnom Sredozemlju.

One su u žestokom sporu oko pomorskih granica i prava na eksploataciju gasa i nafte u podmorju poslale ratne flote koje manevrišu jedna oko druge i najavile su vojne vežbe u širokoj oblasti izmedju Krita i Kipra gde turski brod traga za naftom, prenosi agencija AP.

„Sadašnja situacija u istočnom Sredozemlju je igranje vatrom i svaka, i najmanja iskra može dovesti do katastrofe“, rekao je Mas danas u Atini posle susreta sa svojim grčkim kolegom Nikos Dendiasom.

„Niko ne može imati interesa u tome, a svakako ne u vojnoj konfrontaciji NATO partnera i suseda“, rekao je Mas.

Posle Atine Mas je otputovao u Tursku da to kaže i turskom ministru Čavušogluu.

Ministari spojnih poslova EU trebalo bi da se sastanu u Berlinu krajem ove nedelje da bi razgovarali o Turskoj koju mnogi smatraju odgovornom za napetost s Grčkom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.