U trendu

Nemački Zeleni izabrali novi dvojac na čelu

Nemačka partija Zeleni izabrala je danas na čelo stranke novo dvoje vodja koji su obećali da će nastaviti da se bore za centralna pitanja kao što su klimatske promene, dok se partija prilagodjava svojoj ulozi u novoj koalicionoj vladi Nemačke.

Omid Nuripur (46) i Rikarda Lang (28) biće kopredsedavajući stranke, a zamenjuju Analenu Berbok i Roberta Habeka koji su vodili Zelene od 2018. dok nisu prešli na ministarska mesta u novoj nemačkoj vladi. Berbok je nova ministarka spoljnih poslova, a Habek je vicekancelar i ministar za ekonomiju i klimu.

U decembru je tročlana koalicija Socijaldemokrata levog centra, Zelenih i Slobodnih demokrata preuzela vlast pod kancelarom Olafom Šolcom. Nova vlada obeležava novu eru posle 16 godina vladavine Angele Merkel, i prvi put su Zeleni na vlasti od 2005. godine.

Zeleni tradicionalno imaju dvoje vodja na nacionalnom nivou, jedu ženu i jednog muškarca. Lang je bila bez protivkandidatkinje dok je Nuripur imao dva konkurentna ali je lako pobedio.

Nuripur koji je rodjen u Iranu i emigrirao u Nemačku sa 13 godina, veteran je političar Zelenih koji je služio u Bundestagu od 2006. godine. On je prethodno bio član nacionalnog odbora stranke i portparol za spoljnu politiku.

Lang je najmladji vodja Zelenih. Izabrana je u Bundestag u septembru, počela je u partijskom ogranku mladih i služila kao portparol o pitanjima žena. Smatra se predstavnicom levog krila partije.

Njih dvoje čeka izazov da idu stopama Berbok i Habeka koji su popularni u stranci i smatraju se zaslužnim za proširenje baze Zelenih proteklih godina. Oni takodje treba da oblikuju Zelene da deluju kao deo vladajuće koalicije, umesto kao opozicija.

Oboje su ukazali na te izazove u svojim govorima.

Berbok, Habek i druge vodje Zelenih imaju potrebu za našom solidarnošću, rekao je Nuripur dodajući da je njima takodje potrebna „pametna i samouverena stranka“ da im pomogne da još dalje razviju svoje planove.

Lang je pozvala članove stranke da vide kompromise vladanja kao šansu. „Vladanje nije kazna, to je ogromna šansa“, rekla je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar