U trendu

Nemci istražuju dokaze sa broda koji je možda korišćen u napadu na Severni tok

KARLSRUE – Kancelarija saveznog tužilaštva Nemačke saopštila je da je 18. i 20. januara naredila inspekciju broda, koji je možda povezan sa eksplozijama na gasovodima Severni tok, rekla je za TAS S portparolka tužilaštva.

„Postoji osnovana sumnja da je brod, koji je pod istragom, možda korišćen za transport eksplozivnih naprava 26. septembra prošle godine ka gasovodima Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru. Procena pronađenih tragova i objekata je u toku. Identifikacija počinilaca i njihovih motiva je predmet tekuće istrage. U ovom trenutku se ne mogu dati konkretne izjave na ovu temu“, rekla je portparolka.

Brod, koji je možda bio uključen u sabotažu Severnog toka, bio je iznajmljen od nemačke kompanije, ali niko od zaposlenih nije osumnjičen, kazala je ona.

Ranije je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, objavio da su američki zvaničnici saopštili da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.