U trendu

Nemci se osećaju kao “stranci u svojoj zemlji“

Studija koja je nedavno objavljena, pokazuje drastičan porast islamofobije u Nemačkoj, koja je uzrokovala napetost u društvu nakon dolaska više od milion migranata, mahom muslimana, u tu zemlju.

Studija je pokazala da se svaki drugi ispitanik, od njih 2.420, oseća kao „stranac u svojoj zemlji“, prenose agencije.

Takođe je zabeležen i porast broja ljudi koji smatraju da treba se uvede zabrana ulaska muslimana u Nemačku. Sada takav stav ima 40 posto ispitanih, dok je 2009. godine broj onih koji bi zabranili ulazak muslimana bio manje od petine ispitanih.

Priliv migranata je izazvao sve veću podršku stranci Anti-imigrantska Alternativa za Nemačku (AFD) koja želi da zabrani minarete i feredže i tvrdi da je islam nespojiv sa nemačkim ustavom.

Takođe je porastao i broj napada na migrantske kampove.

Nemačka je dom za skoro četiri miliona muslimana, što čini oko pet odsto ukupnog broja stanovnika. Mnogi od njih su turskog porekla koji su ranije došli u Nemačku u potrazi za poslom, dok su ostali stigli predhodne dve godine bežeći od rata u Siriji, Iraku i Avganistanu.

Studija su sproveli istraživači sa Univerziteta u Lajpcigu u saradnji sa fondacijama Hajnrih Bel, Rosa Luksemburg i Oto Brener.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar