U trendu

Nemica Helga Šmid imenovana na čelo OEBS-a

Nemačka diplomatkinja Helga Šmid imenovana je danas za generalnu sekretarku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), saopštilo je danas Albanija koja je ove godine predsedavajuća te organizacije.

Time je posle više meseci popunjeno to mesto, a popunjena su i druga na čelu te organizacije čije se delovanje očekuje za smirivanje u Belorusiji i Nagorno-Karabahu.

„Odluka: Helga Šmit imenovana za generalnog sekretara OEBS-a“ objavila je na Tviteru Stalna misija Albanije pri OEBS čije sedište je u Beču.

Ministarski savet OEBS s 57 zemalja članica od juče održava godišnje zasedanje koje je virtuelno, zbog pandemije.

Predstavnici zemalja članica od jula nisu uspeli da postignu dogovor o nekoliko rukovodećih funkcija u OEBS-u. Medjutim OEBS je danas uspeo da postigne konsensus da imenuje četvoro diplomata za svoje rukovodstvo, uz zahteve Rusije da se rukodstvo uravnoteži u korist njene sfere uticaja.

Helga Šmid je do sada bila generalna sekretarka Evropske službe za spoljnu politiku i bezbednost (EEAS), na čijem je čelu visoki predstavnik Žozep Borel. Ona uživa poverenje i Moskve i Vašingtona.

Zapadnjaci su pored toga prvi put prihvatili da imenju nekog iz Kazahstana, Kairata Abdrakmanova, za visokog komesara OEBS za nacionalne manjine, uprkos osudi njegove zemlje zbog kršenja ljudskih prava.

Ipak Zapadu je bilo stalo da zadrži dve funkcije oko kojih se najviše sporilo unutar OEBS. Tako je Italijan Mateo Mekaći postao novi direktor Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR, u Varšavi), dok će Portugalka Marija Teresa Ribeiro naslediti Francuza Arlema Dezira na mestu specijalnog predstavnika OEBS za slobodu medija.

Švedska kao predsedavajuća OEBS u 2021. godini nasledjuje ovogodišnju predsedavajuću, Albaniju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.