U trendu

Nenastavno osoblje u HR školama najavljuje novi štrajk

ZAGREB – Sindikati nenastavnog osoblja u školama u Hrvatskoj i učeničkim domovina poručili su da se osećaju frustrirano i izigrano odlukom o prihvatanju vladine ponude o povećanju vrednosti koeficijenata samo nastavnicima i najavljuju novi štrajk.

Predsednik jednog od tih sindikata, Mario Jakša, saopštio je da je jučerašnji dogovor sindikata nastavnika i vlade licemerje i da onaj ko je mislio da, nakon što je administrativno – tehničko osoblje do sada najmanje tri puta izigrano, ne može i četvrti put, prevario se.

„S razlogom se pitamo zašto smo mi drugačiji i zašto ne bismo i mi dobili povećanje plata u vidu povećanja koeficijenata složenosti poslova!? Šta smo to skrivili reprezentativnim sindikatima da nas ignorišu i ugovaraju nam nekakve dodatke, a ne ceniti naš rad kroz koeficijente složenosti poslova? Zašto mi koji odrađujemo najvažnije poslove u školi ne vredimo kao i nastavno osoblje i zašto mi nemamo dostojanstvo?“, neka su od pitanja koje je postavio u ime svojih kolega, prenela je zagrebačka N1 tv.

Zapitao je gde je tu njihovo dostojanstvo, on je podsetio da je zahtev za povećanje platnih koeficijenata bio isti za sve radnike koji rade u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Najavio je da će nakon analize celokupnog stanja i nakon što prouče celokupnu dokumentaciju i sprovedu zakonom i statutom propisane radnje, rukovodstvo Sindikat ATOS članstvu će predložiti štrajk kao meru zaštite dostojanstva i poboljšavanja položaja administrativno – tehničkog osoblja koje radi u školama i učeničkim domovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.