U trendu

Nensi Pelosi potvrdila da je na putu ka Aziji, ne pominje Tajvan

Predsedavajuća Predstavničkom domu američkog Kongresa Nensi Pelosi potvrdila je danas da je naputu ka Aziji ne pominjući moguću posetu Tajvanu koja bi mogla dodatno da zaoštri odnose Kine i SAD.

„Vodim delegaciju Kongresa u region Indopacifika da potvrdim nepokolebljivo angažovanje Amerike prema saveznicima i prijateljima u regionu“, rekla je Pelosi u saopštenju.

„U Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu imaćemo sastanke na visokom nivou da razgovaramo o tome kako možemo promovisati naše zajedničke vrednosti i interese, vezane za mir i bezbednost, ekonomski rast i trgovinu, pandemiju kovida-19, klimatsku krizu, ljudska prava i demokratsku vladavinu“, dodala je ona.

Ministarstvo spoljnih poslova Singapura potvrdilo je da će Pelosi i delegacija koja je prati boraviti u tom gradu državi 1. i 2 avgusta.

Ona nije ništa rekla oko moguće posete Tajvanu, pominjući bezbednosne razloge.

Nedeljama rastu  tenzije izmedju SAD i Kine posle informacija da bi ona mogla da poseti to autonomno ostrvo koje Kina smatra delom svoje teritorije.

Peking bi smatrao njenu posetu koliko god kratku kao provokaciju.

Portparol kineske vojske Šen Džinke ponovio je danas taj stav i rekao da je odbrana kineske teritorije „sveta misija“ vojske.

U četvrtak je u telefonskom razgovoru sa kineskim prdsednikom Si Djinpingom američki predsednik Džozef Bajden dao uveravanja da stav SAD o Tajvanu nije promenjen, ali i rekao da se njegova zemlja čvrsto protivi unilateralnim naporima da se promeni status ili ugrozi mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu.

Vašington nema diplomatske odnose sa Tajpejom i priznaje komunističke vlasti u Pekingu kao jedine predstavnike Kine, ali SAD prodaju oružje ostrvu i hvale njegove „demokratske“ vlasti.

S druge strane Si Djinping je poručio Bajdenu da se „ne igra sa vatrom“, a jedan portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova govorio je o odlasku Pelosi u Tajvan kao o „crvenoj liniji“.

Poseta Nensi Pelosi odvija se u vreme kada vojne napetosti rastu u regionu.

Vojska Tajvana ove nedelje sprovela je svoje najveće godišnje vojne vežbe koje uključuju simulaciju presretanja kineskih napada sa mora.

Istovremeno američki nosač aviona Ronald Regan i njegova flotila napustili su Singapur i uputili se ka Južnom kineskom moru u okviru ranije planirane operacije.

Kina je juče organizovala vojnu vežbu sa bojevom municijom u Tajvanskom moreuzu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar