U trendu

Neofašisti u Rijeci razvili trobojku Kraljevine Italije

RIJEKA – Grupa italijanskih neofašista obeležila je 100. godišnjicu „okupacije Rijeke“ ispred Guvernerove palate u tom gradu, razvijanjem trobojke Kraljevine Italije i porukom da su „spremni da sami ustanu protiv celog sveta“.

Riječka policija je zastavu uklonila jutros i ocenila da je reč o provokaciji.
Oni su trbojku Kraljevine italije, države u čije ime je fašista Gabriele D’Anuncio okupirao taj grad 1919. godine, razvii sinoć ispred bivše Guvernerove palate, piše italianski dnevnik Il Đornale, a prenosi zagrebački Jutarnji list.

U okviru operacije #restiamofiumani (ostajemoriječani), koju je, kako se navodi, pokrenula kontroverzna i misteriozna grupacija italijanskih fašista “Gli Idraulici”, odlučili su da stotu godišnjicu “fašističke okupacije Rijeke” proslave u Hrvatskoj, prisećajući se “boljih vremena” i apelujući na vladu da ponovo počne da zastupa interes svog naroda.

„Danas, tačno sto godina nakon okupacije Rijeke, želeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji ne odustaju. Želeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji su na raspolaganju, čije interese ne zastupa marionetska vlada. Potrebna nam je vlada koja je spremna da brani svoje granice i interese svog naroda, umesto da olakšava put okupatorima”, rekao je jedan od članova grupe “Gli Idrualici”.

Potrebna im je, kaže, vlada koja poznaje lepotu hrabrosti i digniteta.

“Upravo zato, naša je grupacija odlučila da razvije italijansku trobojsku ispred Guvernerove palate u Rijeci”, rekao je.

Objašnjava da njihov cilj nije buđenje zastarelog oblika tvrdog nacionalizma već, kako je rekao, žele da svoje sugrađane podsete na nostalgičan sentiment bitaka koje su se odvijale u međuratnom periodu.

„Želeli bismo svoje sugrađane da posetimo na to ko smo, odakle dolazimo i šta sve možemo postići kao narod. Jučerašnja vlada Nitija, kao i današnja vlada Đuzepe Kontija, zastupaju interese samo finansijskih grupa. Nikada nije bilo važnije prisetiti se dela velikana poput D’Anuncija, Kelera, Marinetija, De Mabrise i mnogih drugih čija imena nisu toliko poznata, a koji su svojim junačkim delima zaslužni za događaje 12. septembra 1919. godine”, poručuju italijanski neofašisti.

Oni citiraju poeziju Gabrielea D`Anuncija, kojom upozoravaju da su „spremni da ustanu sami protiv celog sveta“.

Riječki Novi list objavio je ranije danas da je policija utvrdila da je fotografiju zastave Kraljevine italije na svom tviteru profilu postavio izvesni Cristiano Puglisi.

Zastava je razvijena sinoć, a polcija ju je nakon dojave uklonila jutros.
Uz zastavu su, navodi se, pronađeni propagandni materijali, koji za Rijeku i Hrvatsku, predstavljaju provokaciju.

Inače, na danasnji dan Gabriele D’Anuncio zauzeo je Rijeku na današnji dan 1919. godine, a on i njegovi legionari iz Rijeke su se povukli u u januaru 1921.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.