Neprihvatljivo hrvatsko blokiranje Srbije

Neprihvatljivo je da Hrvatska blokira Srbiju u evropskim integracijama i to EU neće dozvoliti, ocenili su bivši potpredsednik Evropske komisije Franko Fratini i nekadašnji austrijski kancelar Alfred Guzenbauer.

Bivši šef italijanske diplomatije Franko Fratini uveren je da Evropska unija neće dozvoliti nijednoj zemlji, pa ni Hrvatskoj, da blokira Srbiji otvaranje poglavlja zbog bilateralnog neslaganja.

Italijanski političar u izjavi Tanjugu ističe da bi sve zemlje, a, „uz dužno poštovanje“ najpre Hrvatska, treba da imaju na umu da nikome nije i ne bi trebalo da bude dozvoljeno da blokira integracije i postavlja prepreke zbog bilateralnog neslaganja.

„To nema nikakve veze sa evropskim kriterijuma. I Evropska komisija i Evropski savet podržavaju Srbiju protiv Hrvatske, ako ta zemlja nastoji da blokira otvaranje poglavlja“, rekao je Fratini.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je važno da na početku otvori poglavlja 23 i 24, jer su, kako se izrazio, „horizontalna“.

„Vladavina prava zavisi od sudstva i to je ključ, ne samo zbog Brisela, nego zbog interesa vašeg naroda. Vaš premijer Aleksandar Vučić je potpuno posvećen da reformiše ovu oblast“, rekao je on.

Fratini, takođe, procenjuje da je cilj da Srbija postane deo EU u 2020. realan.

„Iskustvo mi govori da je to otprilike realno. Za četiri godine je moguć cilj da se zaključe pregovori“, izjavio je Fratini.

Bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer naglasio je da se sada mora razgovarati sa Hrvatskom, jer je neprihvatljivo da jedna zemlja, koja je skoro postala članica, daje utisak da je ušla da bi blokirala druge.

„To nije evropsko ponašanje i nije prihvatljivo“, poručio je on.

Austrija je, prema njegovim rečima, odlučna da i dalje podržava Srbiju, jer je uverena da stabilnosti na zapadnom Balkanu ima samo kada Srbija, kao najvažnija zemlja regiona, postane članica Unije i može preuzeti svoju centralnu ulogu za taj prostor.

Guzenbauer je ukazao da su austrijska vlada, a posebno šef diplomatije Sebastijan Kurc, odlučni i da im je apsolutni prioritet da Srbija postane članica EU.

„Austrijska diplomatija se zalaže na svim nivoima da se napreduje u tom pravcu“, podvukao je on.

Guzenbauer ne isključuje mogućnost da Srbija postane članica EU do 2020, ali je rekao i da iskreno misli da će manji problem, na tom putu, biti na strani Srbije, dok će veći biti na strani EU.

„Ono što uviđam jeste da Srbija sprovodi reforme i brzo napreduje, ali niko ne može reći kako će izgledati EU 2020, kao i njena spremnsot za prijem daljih članica“, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.