U trendu

Neprihvatljivo neizjašnjavanje o nacionalnosti, veri i jeziku

PODGORICA – Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore izjasnio se danas da je pravno neprihvatljiv predlog da se u Zakonu o popisu stanovništva izostave stvari koji se odnose na izjašnjavanje o nacionalnosti, verskoj pripadnosti i jeziku.

Amandman o izostavljanju ovih pitanja podnele su Socijaldemokrate (SD).

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da ranije niko nije tražio da se te stavke brišu iz popisnog lista.

„Te stavke su bitne zbog ostvarivanja prava građana. Ne bih reagovao da se ne stvara atmosfera neke kataklizme. Kao da će da padne neka atomska bomba, a ne da se uzmu statistički podaci. Ne znam zašto bi se stvarala takva atmosfera ako bi građani žele da svoje nacionalno i versko osećanje opredeli u skladu sa tim kako on smatra da treba“, naveo je Martinović.

On je kazao da je predsednik DPS-a Milo Đukanović direktan krivac što je takva atmosfera bila pred neke ranije popise.

„Mislim da je došlo vreme da niko od lidera političkih partija, poslanika ili ministara ne utiče i vrši pritiske kako će građani da se osećaju. Te se podele, izgleda, žele produbljivati i dalje“, rekao je Martinović.

Poslanik SD-a Boris Mugoša je kazao da popis nije jedina stvar kroz koju se građani mogu nacionalno afirmisati.

„To je poenta mog amandmana. Pitanja o nacionalnoj pripadnosti, jeziku i veri su pitanja koja će nas opterećivati, hteli to mi ili ne. Biće i mešanja trećih država, kao što je bilo na prethodnom popisu. A mnogo nam je važnije onih 87 podakata, na osnovu kojih kreiramo javne politke“, istakao je Mugoša.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je kazao da je ovaj amandman u suprotnosti sa pravnim sistemom i da bi doveo do konfuzije i problema u primeni prava.

Odbor je, takođe, nije usvojio amandman SD da se u Zakonu odredi datum kada se održava popis, da vlada ne odlučuje kada će biti popis, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar