U trendu

Nešić i Spasovski: Ključna stvar za bezbednost Z. Balkana integracija regiona u EU

BANJALUKA – Ministar bezbednosti Republike Srpske Nenad Nešić i ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski složili su se danas da je ključna stvar za bezbednost na Zapadnom Balkanu da EU u ovom osetljivom geopolitičkom trenutku uvidi značaj brzog završetka evropskih integracija celog regiona.

Nešić je to izjavio nakon sastanaka na najvišem nivou u okviru Brdo procesa, na okruglom stolu Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije čija je tema bila: „Kako Zapadni Balkan učiniti boljim i prosperitetnijim – bezbednosni aspekt“, na kojem je učestvovao je i ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski, prenela je RTRS.

Nešić istakao je da je Severna Makedonija država u koju migranti ulaze iz EU, a BiH zemlja iz koje izlaze u EU.

On je podvukao da se od BiH i Severne Makedonije očekuje da budu garanti bezbednosti cele EU, ali da u isto vreme građani dve zemlje očekuju konkretnije i opipljivije rezultate na evropskom putu.

„U izuzetno uspešnoj poseti Briselu naišao sam na otvorena vrata. Vreme je da prestanemo da očekujemo da će nas u EU neko vući za rukav. Potrebno je da i mi pokažemo energiju i proaktivnost. Ja sam tako pristupio svom mandatu i insistiraću na razgovoru, dogovoru i kompromisu kad su u pitanju sva politička pitanja u BiH“, kazao je Nešić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.