U trendu

Nesuglasice Rabata i Madrida

RABAT – Vlada Maroka zahteva od Španije da pokrene istragu kako je Brahim Gali, lider Fronta Polisario, pokreta za nezavisnost Zapadne Sahare od Maroka, ušao u Španiju zbog medicinskog tretmana i da o tim saznanjima obavesti zvanični Rabat.

U zahtevu Rabata se traži da Madrid objasni pod kojim „uslovima, okolnostima i uz prećutni pristanak vlasti se dogodio ilegalni ulazak Galija u Španiju uz korišćenje falsifikovanih dokumenta i lažnog identiteta“, poručio je generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Maroka Fuad Jazur, prenosi Rojters.

Polisario se bori za nezavisost Zapadne Sahare uz podršku Alžira i prošle godine je najavio da će obnoviti oružanu borbu za nezavisnost koja je prekinuta 1991. godine uz posredovanje UN.

Odluka Španije da pruži gostoprimstvo Galiju, a da o tome ne obavesi Rabat i činjenica da je Gali koristio lažna dokumenta i identitet koje je obezbedio Alžir, izazvali su negodovanje Rabata koji smatra da je Zapadna Sahara deo Maroka.

SAD su prošlog decembra priznale da je Zapadna Sahara deo Maroka u okviru sporzuma kojim su ojačani i međusobni odnosi između Maroka Izraela.

Vlada u Rabatu je prošle nedelje opozvala svog ambasadora u Madridu, a u petak je saopštila da će doći do pogoršanja odnosa između dve zemlje ukoliko Gali napusti Španiju bez sudskog procesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.