najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nesuglasice ugrozile održavanje Velikog sabora pravoslavnih crkava

Plan da se sastanu lideri svih pravoslavnih crkava na svetu po prvi put posle više od jednog milenijuma ugrožen je zbog nesuglasica oko proceduralne promene agende, a Ruska pravoslavna crkva je upozorila da okupljanje ne bi imalo smisla ukoliko neka crkva ne bude prisustvovala.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, koji je po rangu “prvi medju jednakima”, izrazio je nadu da bi sastanak lidera 14 nezavisnih pravoslavnih crkava ovog meseca na grčkom ostrvu Kritu mogao da unapredi jedinstvo crkava s 300 miliona vernika širom sveta.

AP medjutim navodi da je posle 55 godina pripreme, sudbina Svetog i Velikog sabora pravoslavnih crkava neizvesna, pošto je Bugarska pravoslavna crkva prošle nedelje odbila da prisustvuje zbog nesuglasica oko dnevnog reda.

Vartolomej je rekao da ga nijedna crkva za sada nije obavestila da neće učestvovati.

Ruska pravoslavna crkva, sa oko 100 miliona vernika, upozorila je da odluka Bugarske pravoslavne crkve i drugi slični postupci mogu biti smatrani ozbiljnm preprekom za održavanje sinoda.

“Šef diplomatije” Ruske pravoslavne crkve, Hilarion je rekao na televiziji da Sabor streba da doprinese jedinstvu, a ne da predstavlja “bilo kakva neprijatna iznenadjenja”.

Po njegovim rečima, Ruska pravoslavna crkva je predložila održavanje preliminarnog sastanka na kojem bi se razgovaralo o pitanjima koje su postavile Bugarska i druge pravosavne crkve.

Portparol Vartolomeja Janis Hrisavgis izjavio je prošle nedelje da je “potvrda jedinstva jedina svrha” Svetog i Velikog sabora pravoslavnih crkava, koji je planiran za 19. do 26. jun na Kritu.

Očekuje se da će na Velikom saboru, prvom takvom skupu od Velikog raskola Rimokatoličke i Pravoslavne crkve 1054. godine, pravoslavne crkve razmatrati zajedničku budućnost, svoju ulogu u savremenom svetu i odnos s drugim hrišćanima.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike