U trendu

Netanijahu odgovori Bajdenu: Ne donosimo odluke pod pritiscima iz inostranstva

JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu ljutito je danas odreagovao na apel američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji ga je pozvao da odustane od svojih kontroverznih planova reforme pravosuđa.

„Oni ne mogu da nastave ovim putem“, rekao je Bajden u razgovoru sa novinarima, što je izazvalo reakciju izraelskog premijera na Tviteru, gde je poručio da će Izrael donositi sopstvene odluke, „a ne odluke zasnovane na pritiscima iz inostranstva“, prenosi Bi-Bi-Si.

Razmena poruka na relaciji Bajden-Netanijahu usledila je nakon ovonedeljnih masovnih protesta koji su doveli do zastoja u Izraelu, a vladu primorali da privremeno obustavi proces reforme pravosuđa.

Protesti u Izraelu su intenzivirani od Netanijahuovog povratka na vlast krajem prošle godine na čelu najdesnije, nacionalističke vlade u istoriji Izraela, i najava da će ovlašćenja pravosuđa biti ograničena.

Ostvarenje planova izraelskog premijera dalo bi vladi mogućnost da preuzme potpunu kontrolu nad komitetom koji imenuje sudije, a na kraju bi i Vrhovnom sudu bila oduzeta ključna ovlašćenja, kao što je i ovlašćenje da poništi zakone koje smatra neustavnim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar