U trendu

Netanijahu odložio obraćanje, Koalicioni partner: Reformu sudstva sprovesti

TEL AVIV – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odložio je današnje obraćanje javnosti, u kojem se očekivalo da će saopštiti da će obustaviti zakon o reformi pravosuđa, nakon što su mu koalicioni partneri poručili da ne odstupi, objavio je izraelski kanal „Kanal 12“.

Zasad nema potvrde izveštaja iz Netanijahuove kancelarije, preneo je Rojters.

Koalicioni partner Netanijahuovom Likudu, Itamar Ben-Gvir, tvitovao je jutros da vlada mora da nastavi sa sudskom reformom i da „ne sme da se preda anarhistima“, posle masovnih protesta u nedelju uveče.

Ben-Gvir je ovo tvitovao nakon što su izraelski mediji objavili da će Netanijahu da se obrati danas pre podne.

„Džeruzalem post“ prenosi da su građani jutros ponovo demonstrirali ispred Kneseta i kuće ministra ekonomije.

U međuvremenu, suspendovani su i letovi sa aerodroma u Tel Avivu, a najveći izraelski sindikat pokrenuo je štrajk širom zemlje u brojnim sektorima, priključivši se protestima protiv plana vlade o reformi pravosuđa.

Predsednik Izraela Isak Hercog pozvao je jutros vladajuću koaliciju da smesta odustane od zakona o sudskoj reformi, nakon velikih protesta u toj zemlji, preneo je „Džeruzalem post“.

„Tajms of Izrael“ je najavio da će se danas sastati vojni lideri kako bi razgovarali o razvoju događaja, nakon što je Netanjahu smenio ministra odbrane Joava Galanta u nedelju uveče.

Galant je smenjen dan nakon što je pozvao vladu da zaustavi reformu sudstva, navodeći kao razlog sve veći razdor u narodu i pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Više desetina hiljada Izraelaca izašlo je u nedelju na ulice gradova širom zemlje u znak protesta zbog odluke Netanjahua da smeni Galanta, koji je pozvao vladu da zaustavi donošenje spornog zakona o reformi pravosuđa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.