U trendu

Netanijahu zbog sukoba interesa ne može da učestvuje u reformi pravnog sistema

JERUSALIM – Izraelska državna tužiteljka izjavila je danas da premijer Benjamin Netanijahu ne sme biti uključen u reformu pravosudnog sistema te zemlje koji je predložila njegova vlada, zato što tako rizikuje da bude uključen u sukob interesa u sudskom procesu za korupciju koji se vodi protiv njega.

Nova desničarska vlada koju predvodi Netanijahu kao centralni deo svog zakonodavnog programa predstavila je promene pravnog sistema, i uprkos sve većem protivljenju javnosti, pokrenula je korake ka slabljenju Vrhovnog suda, čime bi se omogućio manji sudski nadzor nad delovanjem političara, navodi AP.

Protiv Netanijahua se vodi sudski postupak zbog prevare, zloupotrebe poverenja i primanje mita, a on je sve optužbe negirao.

„U okviru uloge premijera, morate ostati izvan inicijativa koje se odnose na pravni sistem“, navodi se u pismu koje je državna tužilteljka Gali Baharav-Miara poslao Netanijahuu.

Ona je dodala da to znači da Netanijahu takođe ne može da upućuje druge kako postupaju u vezi sa planom promene pravnog sistema, prenosi AP.

Šefovi stranaka u Netanjahuovoj vladi rekli su da „odbacuju potpuno“ stav državne tužiteljke, uz objašnjenje da se radi o pokušaju da se osujete zakonske promene.

Viši istraživač na Izraelskom institutu za demokratiju Amir Fuks ocenio je da stav tužiteljke Baharav-Miare neće uticati na napredak plana i dodao da pored toga što je stav državnog tužioca obavezujući, ministri u njegovoj vladi mogu neometano da sprovode taj plan, za razliku od Netanijahua.

AP podseća da je rekonstrukciju pravosuđa pokrenuo ministar pravde Izraela, bliski Netanijahuov saradnik.

Izraelski premijer je ranije rekao da „nijedna od pravnih reformi nema nikakve veze sa mojim sudskim procesom“.

Ukoliko dođe do reforme pravnog sistema, skupštinska većina moćo će da poništi odluke Vrhovnog suda kojima se na osnovu neustavnosti zakoni poništavaju.

Kritičari plana ocenjuju da planirana reforma menja izraelski sistem kontrole i ravnoteže i oduzima manjinama glavnog zaštitnika njihovih prava, odnosno Vrhovni sud, kao i da bi reforma dala političarima previše moći i da bi to imalo izuzetno loše posledice po demokratiju u Izraelu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar