U trendu

Netanjahu: Bezbednosni interesi Izraela najvaĹžniji u svakom mirovnom sporazumu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da će njegov odgovor na svaki mirovni plan biti zasnovan na izraelskim bezbednosnim interesima i da su SAD već svesne te njegove pozicije.

„Čuli smo mnogo spekulacija o Trampovom (predsednika SAD Donalda) diplomatskom planu tokom vikenda i ja o tome neću govoriti. Ĺ˝elim da kaĹžem da ću o mom stavu odlučiti u skladu sa bezbednosnim i nacionalnim interesima drĹžave Izrael. To je jasno rečeno naĹĄim prijateljima Amerikancima“, rekao je Netanjahu na sednici vlade.

U subotu su izraelski mediji objavili da će izraelsko-palestinski mirovni plan koji priprema Trampova administracija biti zasnovan na osnivanju nezavisne Palestine uz Izrael, ali ne neophodno u granicama pre rata 1967. godine, kada je Izrael osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze.

Izraelski izvori su naveli da Tramp namerava da predloži da Palestinci proglase nezavisnost, nakon čega bi SAD priznale palestinski državu.

Palestinci bi takodje primili stotine miliona dolara pomoći od sunitskih arapskih država. Bela kuća je porekla te izveštaje.

„Postoji konstantna spekulacija i nagadjanje o tome na čemu mi radimo i ovaj izveĹĄtaj je to isto“, navela je Bela kuća u saopĹĄtenju, dodavĹĄi da „to nije tačno predstavljanje, već meĹĄavina mogućnosti i ideja koje postoje decenijama“.

Nakon danaĹĄnje sednice vlade izraelska ministarka kulture Miri Regev rekla je da je Netanjahu obavestio ministre da „uprkos glasinama o diplomatskoj mirovnoj inicijativi, on ne vidi niĹĄta konkretno“.

Tramp je na početku svog predsedničkog mandata izrazio nadu da će doprineti sklapanju konačnog sporazuma Izraela i Palestinaca, podseća Asošiejted pres.

Poslednji izraelsko-palestinski mirovni pregovori vodjeni pod posredstvom SAD doĹživeli su krah joĹĄ aprila 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.