U trendu

Netanjahu: Iran proždire jednu zemlju za drugom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da pretnja koju Iran predstavlja na Bliskom istoku navodi njegove susede na nezamislivo savezništvo s jevrejskom državom.

„Iran proždire jednu zemlju za drugom“, rekao je Netanjahu u Londonu u Kraljevskom institutu medjunarodnih poslova.

On je objasnio da Iran to čini ili direktnim osvajanjem ili preko nekog, a kao primere naveo je Liban i Jemen i pokušaje da se isto uradi u Iraku i Siriji.

„Dobra vest je da se druge države približavaju Izraelu kao nikada pre. To je nešto što nikada ne bih očekivao u mom životu“, rekao Netanjahu, dodavši da Izrael radi na osnivanju efektivnog savezništva s „modernim sunitskim državama da osudi i da se suprotstavi iranskoj agresiji“.

Premijer Izraela je ocenio da je to veliko obećanje za mir u regionu i da je Bliski istok svedok nastajanja borbe izmedju islamista i modernista koja izaziva „novo savezništvo Izraela i muslimanskih zemalja“.

Izrael već dugo smatra Iran najvećim neprijateljem dok su sunitske arapske zemlje, poput Saudijske Arabije, regionalni rivali te šiitske države.

Od osnivanja 1948. godine, Izrael je potpisao mirovne sporazume i uspostavio diplomatske odnose sa samo dve arapske zemlje Egiptom i Jordanom.

SAD sada teže da promovišu veze izraelskog i arapskog sveta i administracija predsednika Donalda Trampa se nada da iskoristi regionalne interese za postizanje izraelsko-palestinskog sporazuma o miru, preneli su izraelski mediji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.