U trendu

Netanjahu očekuje izmenu predloga zakona Poljske o Holokaustu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izrazio je danas očekivanje da će Poljska izmeniti predlog zakona kojim se zabranjuje optuživanje Poljaka za zločine počinjene za vreme Holokausta u Drugom svetskom ratu.

„Nema tolerancije za iskrivljavanje istine, ponovno ispisivanje istorije i poricanje Holokausta“, rekao je Netanjahu na sednici vlade, preneo je AP.

Izraelski lider je podsetio da bi predlog zakona trebalo da prodje kroz još dve faze da bi bio usvojen i da je on izrazio stav Izraela da bi ga valjalo izmeniti.

„Nećemo prihvatiti nikakve pokušaje da se izmeni istorija. Naš ambasador u Varšavi je razgovarao sa premijerom Poljske i našu poziciju kristalno jasno predstavio.Poljski ambasador je takodje pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova i dobio sličnu poruku. Sećamo se svih šest miliona“, rekao je Netanjahu, misleći na žrtve.

U medjuvremenu je Pjotr Kozlovski, zamenik ambasadora Poljske u Tel Avivu, pošto je ambasador odsutan, bio u Ministarstvu spoljnih poslova u Jerusalimu zbog dokumenta kome se predvidjaju oštre kazne za okrivljavanje Poljske i Poljaka za zločine u Holokaustu koji je izazvao kritike Izraela.

Nakon kratkog razgovora zamenik poljskog ambasadora je  rekao novinarima da „namera zakona ni na koji način nije zataškavanje istorije već  da se ona sačuva, kao i istina o Holokaustu i da se spreči njeno iskrivljavanje“, preneli su izraelski mediji.
 
Potrebno je da predlog zakona kojim se predvidjaju novčane ili zatvorske kazne za aludiranje na „poljske logore smrti“ i pomen poljskog  saučesnsštva u Holokaustu izjasne gornji dom parlamenta i poljski predsednik.

AP navodi da  zakon predstavlja dramatičan korak da se označi zvaničan stav da su Poljaci bili heroji u ratu, a  da istoričari navode da su mnogi od njih saradjivali s nacistima i počinili gnusne zločine. Predlog zakona je izazvao ogorčenje u Izraelu koji je stvoren nakon Drugog svetskog rata i u kome živi najveći broj preživelih u Holokaustu.

Izrael je takodje izrazio zabrinutost što je predlog razmatran i usvojen uoči Medjunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta pre konačnog odobrenja.

U saopštenju izraelskog Ministarstva spoljnih poslova je navedeno da takav akt  neće doprineti istorijskoj istini i može da nanese štetu slobodi istraživanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.