Netanjahu potvrdio da Galant ostaje ministar odbrane i da će povratiti bezbednost

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu potvrdio je večeras da će Joav Galant ostati ministar odbrane i naglasio da će se izraelske bezbednosne snage suprotstaviti terorizmu na „svim frontovima“.

„U proteklim danima mi (Netanjahu i Galant) smo radili na svim frontovima suočeni sa mnogostrukim izazovima. Postoje ozbiljne razlike među nama, ali sam ja odlučio da ih ostavimo iza nas. Galant ostaje na poziciji ministra odbrane i mi ćemo nastaviti da sarađujemo radi bezbednosti građana Izraela“, rekao je Netanjahu u televizijskom obraćanju javnosti.

Izraelski lider je smenio Galanta 26. marta, dan pošto se ministar odbrane izjasnio protiv kontroverznog plana reforme pravosudnog sistema u zemlji.

Odluka o smeni Galanta izazvala je talas spontanih masovnih protesta i opšti štrajk koji je pretio da parališe zemlju, što je primoralo Netanjahua da suspenduje plan reforme, podseća AP.

Galant je večeras posle Netanjahuove izjave objavio na Tviteru da će oni nastaviti da sarađuju „punom snagom za bezbednost Izraela“.

Netanjahu je okrivio prethodnu vladu, predvođenu Naftalijem Benetom i Jairom Lapidom, za trenutno stanje bezbednosti u zemlji.

On je rekao da je ta vlada obećala da će sprečiti sukobe, ali se desilo upravo suprotno, te da su napadi samo povećani i moć zastrašivanja Izraela je podrivena.

Četvoro ljudi, uključujući tri Izraelke i jednog italijanskog turistu ubijeni su u najnovijim napadima ekstremista na Zapadnoj obali i u Izraelu.

Dve sestre ubijene su u oružanom napadu u petak, a njihova majka je danas podlegla povredama.

U petak je ubijen Italijan, a još nekoliko osoba, mahom turista, ranjeno je kada je na njih automobilom naleteo izraelski Arapin na šetalištu u Tel Avivu.

U međuvremenu su rakete ispaljene na Izrael iz pojasa Gaze, Libana i Sirije u odgovoru na raciju izraelske policije u džamiji Al Aksa u Jerusalimu u sredu u vreme kada muslimani praznuju sveti mesec posta Ramaza.

Izrael se osvetio za raketiranje, u kojem nije bilo žrtava, udarima iz vazduha na Gazu i Liban i Siriju.

„Nećemo dozvoliti terorističkom Hamasu da se učvrsti u Libanu“, rekao je Netanjahu, aludirajući na činjenicu da izraelska vojska optužila tu palestinsku islamsku organizaciju, vladajuću u pojasu Gaze, da je ispalila desetine raketa na sever Izraela sa juga Libana, gde je takođe prisutna.

„Oni veruju da mogu da nas pobede kombinovanim terorističkim napadima iz Libana, Sirije i Gaze“, rekao je Netanjahu i dodao da je to sada pre svega njegova odgovornost i da on deluje, silovito, odlučno i iznad svega odgovorno.

„Pobedićemo naše neprijatelje, to smo učinili ranije i učinićemo ovog puta takođe“, najavio je izraelski lider.

Netanajhu se obratio javnosti i odgovarao na pitanja novinara prvi put otkako je njegova vlada odložila ostvarenje plana slabljenja pravosuđa.

On se osvrnuo na upozorenja vojnih rezervista da se neće javljati na dužnost, jer se protive reformi, i ocenio da su to neprijatelji Izrael shvatili kao slabost vojske.

„Kada tvrdite da se država Izrael urušava šta mislite kako naši neprijatelji to interpretiraju“, pitao je premijer novinare aludirajući na upozorenja nekih vojnih rezervista da će službu odbijati u znak protesta zbog reformi.

„U trenutku istine oni su svi tu. Naša bezbednost je vrhunski cilj“, rekao je Netanjahu, preneli su izraelski mediji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.