Netanjahu u Litvaniji upozorio da su Jevreji još uvek pod pretnjom

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je danas, na kraju posete Litvaniji odakle su mu preci, da su Jevreji još uvek pod pretnjom, iako su od holokausta prošle decenije.

„Šta se promenilo za jevrejski narod u tih 75 godina? Nisu (se promenili) pokušaji da nas unište, još uvek teže da nas unište“, rekao je Netanjahu litvanskim Jevrejima u sinagogi u Vilnjusu.

Kao egzistencijalne pretnje s kojima se Jevreji suočavaju, izraelski lider je označio Iran i palestinski Hamas koji vlada pojasom Gaze, izmedju ostalih.

„Ono što se promenilo je naša sposobnost da se sami branimo. To je veličanstvena promena istorije“, rekao je Netanjahu, prvi premijer Izraela koji je posetio Litvaniju, članicu EU.

U Litvaniji je pre Drugog svetskog rata živelo više od 200.000 Jevreja, od kojih su oko 195.000 ubili nacisti i njihovi lokalni saradnici, u vreme okupacije od 1941. do 1944. godine.

Danas u toj zemlji sa oko 2,9 miliona stanovnika živi oko 3.000 Jevreja.

Netanjahu je posetio geto Vilna i podsetio da je u obližnjoj šumi masakrirano oko 100.000 ljudi, uključujući Jevreje, Poljake i Ruse, prenose izraelski mediji.

Njegova istorijska poseta nije prošla bez kontroverzi, pošto ga je oštro kritikovao vodeći izraelski lovac na naciste Efraim Zurof. Netanjahu je pohvalio litvansku vladu za napore da oda poštu žrtvama, dok je Zurof ocenio da Vilnjus nije uradio dovoljno na suočavanju s ulogom koju su Litvanci odigrali u holokaustu.

Litvanski istraživački centar identifikovao je 2.000 Litvanaca osumnjičenih da su učestvovali u holokaustu – da su slali Jevreje na gubilište ili konfiskovali njihovu imovinu.

U isto vreme oko 900 Litvanaca dobilo je titulu „Pravednici medju narodima“ koju Izrael dodeljuje nejevrejima koju su rizikovali svoje živote da spasu susede Jevreje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.