U trendu

Netanjahu zahvalio Trampu za 'odbranu istine o Izraelu'

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zahvalio je danas predsedniku SAD Donaldu Trampu za „odlučnost i liderstvo u odbrani istine o Izraelu“ i za „odbijanje pokušaja da se Ujedinjene nacije iskoriste kao platforma protiv Izraela“.

„Mi ćemo iduće nedelje ovde toplo dočekati američkog potpredsednika Majka Pensa. On je veliki prijatelj Izraela. On je veliki prijatelj Jerusalima“, rekao je Netanjahu na sednici svoje vlade, pred planiranu posetu Pensa, u sredu.

Tu posetu omela je najava palestinske strane da nije dobrodošao na palestinske teritorije posle sporne Trampove odluke o Jerusalimu. Pens planira da zato poseti samo Izrael i Egipat.

Očekuje se da će SAD uložiti veto na nacrt rezolucije Egipta o Jerusalimu koja se priprema za Savet bezbednosti UN, navode izraelski mediji.

U rezoluciji će se težiti potvrdi „da svaka odluka i akcije čiji je smisao da izmeni karakter, status ili demografski sastav Svetog grada Jerusalima nemaju pravni efekat, ništave su i moraju se povući u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti“.

Nacrt rezolucije će se osloniti na Rezoluciju Saveta bezbednosti 478 koja delom „poziva sve zemlje da se uzdrže od uspostavljanja diplomatskih misija u Jeruslaimu“.

Postoji medjutim neslaganje da li se to odnosi samo na ambasade ili i na konzulate koje neke zemlje imaju u Jerusalimu.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je najavio da će njegova zemlja otvoriti ambasadu u istočnom Jeruslimu.

Erdogan je u sredu bio domaćin samita muslimanskih lidera u Istanbulu s kojeg je upućen poziv da se taj deo grada prizna kao glavni grad Palestine, a ne Izraela, kako je učinio Tramp.

„Uz božju volju blizu je dan kada ćemo zvanično, uz božju dozvolu, otvoriti tamo našu ambasadu“, rekao je Erdogan.

Predsednik SAD je 6. decembra objavio svoju odluku da prizna ceo Jerusalim kao samo izraelski, iako je istočni deo tog grada Izrael okupirao i anektirao što medjunarodna zajednica nije priznala.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je takodje prošle nedelje pozvao svet da razmotri priznanje Izaela posle Trampove odluke koja je izazvala skoru jendoglasnu medjunarodnu osudu i proteste širom muslimanskog sveta, koji traju i danas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.