U trendu

Netenjahu pred izbore obećao nova naselja u Jerusalimu

JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je danas izgradnju 5.000 novih stambenih jedinica u spornim delovima Jerusalima, uprkos upozorenjima da bi taj projekat izolovao Palestince koji žive u Jerusalimu od ostatka Zapadne obale.

Netanjahu je najavio izgradnju naselja u dva jerusalimska kvarta koji se nalaze na osetljivom delu grada koji povezuje Zapadnu obalu i istočni Jerusalim koji bi Palestinci želeli za prestonicu buduće palestinske države.

AP izveštava da je predstavnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa osudio Netanjahuov plan kao „još jedan pokušaj da se zatre rešenje o ‘dve države’ i uništi svaka mogućnost za mir“.

„Ovo je teško kršenje međunarodnog prava koje izgradnju jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama, uključujući i Jerusalim, smatra nelegalnom“, ocenio je palestinski zvaničnik.

Oglasila se i posmatračka organizacija Peace Now i ocenila da je izgradnja novih naselja u dva sporna kvarta ravna „državnom samoubistvu“.

„Ovaj plan ne daje priliku za primenu rešenja o ‘dve države'“, kaže se i u saopštenju ove organizacije.

Izrael je aneksirao istočni Jerusalim, ali aneksiju nije priznala većina svetskih država, osim što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa 2017. godine priznala Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Trampov predlog bliskoistočnog mirovnog sporazuma predviđa uspostavljanje pune izraelske kontrole nad istorijskim jezgrom Jerusalima, dok Palestincima prepušta prilaze i siromašna, prenaseljena predgrađa.

Palestinci su odmah oštro odbacili ovaj Trampov predlog.

Analitičari tumače da je najnoviji potez Netanjahua, koji se suočava sa optužbama za korupciju, pokušaj da se uoči trećih uzastopnih, vanrednih izbora u poslednjih godinu dana, odobrovolji njegova nacionalistička izborna baza, a pristalice podstaknu na masovan izlazak na izbore na kojima bi on pobedio rivala iz centrističke stranke Plavo i Belo.

AP prenosi da je uprkos tenzijama, danas postignut i jedan dogovor između Palestinaca i Izraelaca.

Ministar odbrane Izraela Naftali Benet najavio je da će njegova država dozvoliti uvoz palestinskih poljoprivrednih proizvoda, nakon što Palestinci ponovo počnu da uvoze izraelsku govedinu.

Ipak, palestinska strana je to demantovala tvrdeći da „palestinski poljoprivredni proizvodi mogu da se izvoze bez obzira na odluku o izvozu izraelske govedine“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.