U trendu

Neustavno policijsko korišćenje softvera za analizu odataka kompanije Palantir

BERLIN – Federalni nemački sud doneo je danas presudu da je policijska upotreba automatizovane analize podataka za sprečavanje kriminala u pojedinim nemačkim državama neustavna.

U saopštenju suda se navodi da odredbe koje regulišu upotrebu tehnologije u Hesenu i Hamburgu, prema nemačkom Ustavu, krše pravo na informatičko samoopredeljenje.

Nemačka savezna država Hesen sa glavnim gradom Frankfurtom, koristila je automatizovanu analizu podataka hiljiadama puta godišnje od kako su je uveli 2017. godine, uključujući slučaj kada je policija radila na razbijanju podzemne mreže zaverenika za rušenje vlade prošlog decembra, navodi Rojters.

„S obzirom na posebno široku formulaciju ovlašćenja, u pogledu podataka i metoda o kojima je reč, razlozi za mešanje su daleko ispod praga prepoznatljive opasnosti koji zahteva ustav“, navodi su sudskom saopštenju.

Agencija navodi da kompanija Palantir sa sedištem u SAD proizvodi softver za analizu podataka koji koriste obaveštajne službe i agencije za sprovođenje zakona širom sveta, a šef strategije Palantira za Evropu Jan Hiserih rekao je da kompanija samo obezbeđuje softver za obradu podataka, a ne same podatke.

„Koji podaci su relevantni za istraživanja, određuju isključivo naši kupci u skladu sa relevantnim zakonskim odredbama“, rekao je Hiserih.

Nemačko društvo za građanska prava, koje je pokrenulo tužbu protiv upotrebe automatizovane analize podataka, saopštilo je da softver kompanije Palantir koristi podatke nevinih ljudi da stvori sumnje i da takođe može da stvori i greške, i da na taj način utiču na ljude koji su u riziku od policijske diskriminacije, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.