U trendu

Neverovatan prizor: Brodovi izronili iz mora nakon 76 godina (video)

Čak 24 broda, koja su bila potopljena tokom bitke za Ivo Džimu, u kojoj su se Amerikanci i Japanci sukobili u poslednjim mjesecima Drugog svetskog rata, isplivala su sa morskog dna na obalu tog japanskog ostrva.

Uzrok iznenadne pojave brodskih olupina je pomeranje morskog tla usled aktivnosti vulkana — planine Suribači.

Na snimcima koje je objavila japanska televizijska mreža “ANN” vide se ostaci trupova 24 transportna broda koje su Amerikanci zarobili i potom premestili na zapadni deo Ivo Džime da im posluže kao osnova za formiranje luke koje na ostrvu tada nije bilo.

Ti japanski brodovi su poslužili kao svojevrsni vid odbrane od talasa i vetra za američke brodove sa kojih su se iskrcavali vojnici, naoružanje i oprema.

Decenijama kasnije, seizmološka aktivnost vulkana Suribači, koji se smatra jednim od najaktivnijih u Japanu, podigla je morsko dno, a samim tim i brodove.

Na ostrvu danas nema stanovnika, ali su na njemu prisutne japanske snage koje su tamo došle nakon što su Amerikanci 1968. vratili ostrvo pod upravu Tokija.

Inače, na Ivo Džimi je do sad zabeleženo najmanje 10 erupcija, a poslednja se dogodila 1982. godine. Prema istraživanju Univerziteta Oregon, samo ostrvo se od 1952. godine zbog vulkanske aktivnosti izdigao za najmanje 10 metara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar