U trendu

Neverovatno: Drevni grad veličine Menhetna, niko za njega nije znao (video)

„Izgubljeni“ meksički grad koji su izgradili rivali drevnih Asteka imao je gotovo jednak broj građevina kao Menhetn i bio je dom 100.000 ljudi, pokazalo je novo istraživanje.

Rasprostranjeni urbani centar Angamuko bio je deo imperije Taraski, indijanskog naroda nastanjenog na visokom vulkanskom platou na severu meksičke države Mičoakan.

https://www.youtube.com/watch?v=n33T7NgBhLc

U pitanju je velika civilizacija sa početka 16. veka, iz vremena pre nego što su stigli Evropljani izazivajući pustoš ratovima i bolestima. Na određenom području još žive potomci pomenute civilizacije.

Kako prenosi B92.net, grad je otkriven „Lidar sistemom“. Naučnici su, pomoću lasera, iz vazduha uspeli su da sklope 3D mapu grada blizu današnjeg grada Morelija u državi Mičoakan.

Istraživanje je pokazalo da je reč o gradu površine preko 16 kvadratnih kilometara koji čine piramide, hramovi, putevi i trgovi.

„Sama pomisao na to da je ovaj grad postojao u srcu Meksika sve ovo vreme, a da to niko nije znao, je neverovatna“, ističe arheolog Kris Fišer.

Fišer je na osnovu napravljene mape procenio da je grad nastanjivalo 100.000 ljudi, u periodu između 100. i 1.350. godine.

„To je ogromno područje sa mnogo ljudi i mnogo građevina. Ako upotrebite matematiku, govorimo o 40.000 temelja, što je gotovo isti broj zgrada kao na Menhetnu.“

Arheolozi su grad pronašli 2007. godine i pokušali da ga istraže na tradicionalan način, ali su ubrzo shvatili da će im u istraživanju proći 10 godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar