U trendu

Nezavisne: OHR tvrdi da je RUS suspendovala finansiranje OHR

SARAJEVO – Ruska Federacija je informisala Kancelariju Visokog predstavnika (OHR) da suspenduje svoje učešće u finansiranju OHR-a, potvrđeno je „Nezavisnim novinama“ iz OHR-a.

S druge strane, u Ambasadu Rusije u BiH tu tvrdnju iz OHR-a nisu želeli da komentarišu.

„Finansijska pitanja ne bismo želeli da komentarišemo, jer su to pitanja unutrašnje strukture OHR-a“, rekli su iz ruske ambasade za „Nezavisne novine“.

Iz OHR-a ističu da novac za njihovo finansiranje obezbeđuju zemlje članice Saveta za implementaciju mira (PIC), te da budžetska godina OHR-a traje od 1. jula tekuće do 30. juna naredne godine.

Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 evra.

„Pregled doprinosa pojedinih zemalja u budžetu OHR-a je sledeći: EU 47,68 odsto, SAD 22 odsto, Japan 10 odsto, UK 6,69 odsto, Kanada 3,03 odsto, Organizacija islamske konferencije 2,5 odsto, Rusija 1,2 odsto, ostali 6,9 odsto“, navedeno je na sajtu OHR-a.

Prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIC-a. „U julu 2021. godine, Ruska Federacija najavila je da više neće učestvovati na sastancima Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira“, rečeno je Nezavisnim novinama iz OHR-a.

S druge strane, iz Ambasade Rusije u BiH rečeno je da je Rusija član Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira u BiH (UO PIC), kao i da, kako tvrde, „ne postoji mehanizam za suspendovanje njihovog učešća u poslovanju ove institucije“.

Kada je reč o Kristijanu Šmita, koga Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH, rečeno je da je „principijelan stav Rusije u vezi sa nelegitimnošću gospodina Šmita kao visokog predstavnika u BiH dobro poznat“.

„Međutim, to ne mora značiti da ne učestvujemo u radu UO PIC-a. Rusija je spremna da razmotri mogućnost obnavljanja saradnje s gospodinom Šmitom ukoliko on bude dobio neophodnu saglasnost Saveta bezbjednost UN-a za ovu funkciju“, rekli su za „Nezavisne novine“ iz Ambasade Rusije u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar