Nigerija: 40 miliona evra zaplenjeno u stanu

Više od 40 miliona evra u gotovini zaplenjeno je u jednom stanu u Lagosu, saopštila je služba za borbu protiv korupcije u Nigeriji koja vodi veliku kampanju protiv te pojave nazvane „gangrenom“ te najveće zemlje Zapadne Afrike.

Komisija za ekonomske i finansijske zločine (EFCC) danas je objavila da je oduzela „astronomsku sumu“ novca: 43,4 miliona dolara (40,8 miliona evra), 27.800 funti (32.700 evra) i 23,2 miliona naira (71.000 evra) otkrivenih u stambenoj zgradi u prestižnoj četvrti Ikoji, koja važi za finansijsko središte Nigerije.

EFCC je pretresla stan na osnovu informacije o „donošenju sumnjivih vreća“, ne navodeći da li je neko bio u stanu i ko je vlasnik.

Po prijavi, navodi se u saopštenju, „nosači prtljaga su smatrali da su nosili torbe s odećom“.

Nije bilo hapšenja, rekao je za AFP Vilson Uvujaren, portparol EFCC. „Ovo je velika zaplena“, rekao je on, „ovo pokazuje da je vladina politika podrške potkazivačima odlična“.

EFCC ima jak otpor u Senatu, jer su mnogi poslanici pod istragom te službe i po drugi put su prošlog meseca odbacili kandidata za njenog šefa, koga je izabrao predsednik Muhamadu Buhari.

EFCC je nedavno imala i neuspehe u radu, a probleme na sudu.

Početkom aprila, sud u Lagosu je naredio odmrzavanje 5,8 miliona dolara na računu u banci bivše „prve dame“ Pejšens Džonatan, koje je zaplenila EFCC.

Dan ranije, drugi sud je oslobodio Adenija Ademola, visokog sudiju optuženog za korupciju, kome je velika suma novca zaplenjena u kući, ali sud smatra da nije bilo dovoljno inkriminišućih dokaza.

U utorak, Vlada je bila primorana da izda saopštenje da je njen rat protiv korupcije na pravom putu.

„Vlada predsednika Muhamadua Buharija je obećala da će podržati borbu protiv korupcije, da bi se osiguralo da je sistem očišćen i da vlada pravilno radi“, rekao je potpredsednik Jemi Osinbadžo.

Predsednik Muhamadu Buhari koji je došao na vlast 2015. godine, obećao je da će Nigeriju osloboditi od endemske korupcije koja sprečava njen razvoj.

Međutim, podigli su se mnogi glasovi žestoke osude jer su u njegovoj vladi i kadrovi njegovog prethodnika Gudlaka Džonatana i opozicione partije PDP (Narodne demokratske partija).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.