U trendu

Nikad veće interesovanje za odluke Sabora SPC u Crnoj Gori

PODGORICA – Na crnogorskoj javnoj sceni nikada nije bilo veće interesovanje za zasedanje Svetog arhijerejsog Sabora SPC, koji bi trebalo da odluči o izboru naslednika mitropolita Amfilohija, ali i na čijem dnevnom redu će svakako biti Temeljni ugovor srpske Crkve sa državom Crnom Gorom.

Podgorička Pobjeda piše da se patrijarh Porfirije nije izjašnjavao o Temeljnom ugovoru, ali da, prema najavama nekih izvora iz SPC, očekuje se, kažu, da se Sabor upozna sa tekstom tog dokumenta.

Podgorički dnevnik piše da iako se u javnosti episkop Joanikije pominje kao jedini kandidat za mesto mitropolita, ne znači da će on i biti izabran, niti Sabor ima obavezu da to učini bez obzira na to što episkop ima podršku vernika.

Pozivajući se na neke beogradske medije, Pobjeda prenosi da je „Porfirije mnogim vladikama obećao da će predložiti Joanikija za mitropolita, ali i da ima protivnika takve ideje“.

Protivnike te ideje vide u earhiji Bačkoj i bačkom episkopu Irineju.

Verski analitičar Draško Đenović predviđa da će novi mitropolit crnogorsko-primorski biti neko iz Crne Gore, neko ko je dobro upućen u situaciju u kojoj se nalazi crkva u Crnoj Gori.

Komentarišući pisanja medija da će novi mitropolit crnogorsko-primorski biti trenutni administrator MCP Joanikije, Đenović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da u crkvi nikada ništa nije sigurno.

„Neki predviđaju da će to biti Joanikije što bi bio produžetak Amfilohijeve struje, međutim postoje i drugi episkopi koji bi mogli biti izabrani za mitropolita crnogorsko-primorskog“, kazao je Đenović.

On pojašnjava da procedura predviđa da sveti arhijerejski Sabor daje predlog a episkopi potom glasaju i izaberu osobu za koju veruju da je najpoželjnija i najbolja za MCP.

„Predviđam da će to biti neko iz Crne Gore, neko ko je dobru upućen u situaciju crkve u Crnoj Gori“, kazao je Đenović.

Napominje da odluka Sabora o novom mitropolitu crnogorsko-primorskom ne mora biti objavljena danas i ako bude doneta jer se, kako je kazao, odluke ne moraju iznositi dnevno već na kraju zasedanja.

O Temeljnom ugovoru SPC i države Crne Gore, Đnović kaže da je o tom pitanju podignuta veća fama nego je njegov pravi značaj.

„Crna Gora već ima takve ugovore sa ostalim verskim zajednicama. Tu ne treba očekivati išta spektakularno osim što će garantovati određena prava crkvi ali u isto vreme i obaveze crkve prema Crnoj Gori, tako da će i država i crkva biti načisto i znaće se prava i obaveza i pravila igre i pružaće garanciju verskih sloboda koja već postoje u Crnoj Gori“, kazao je Đenović.

S druge strane, samozvani mitropolit nekanonske Crogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo (Miraž Dedeić) pozvao je Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve da, kako navodi, ne zida na tuđim temeljima jer će uzdrmati i sam kanonski poredak.

Dedić kaže da „Sabor treba da izabere episkopa cetinjske filijale Beogradske patrijaršije“, kojeg on doživljava kao „uzurpatora koji treba da sedne na tron poglavara Crnogorske pravoslavne crkve“. „Sešće u sred Cetinja na uzurpiranu stolicu Svetoga Petra cetinjskoga….“, kaže Dedeić.

Za njega je, kaže, očito je da Beogradska patrijaršija „ima tendenciju da utvrdi nezakonitu duhovnu vlast u Crnoj Gori, a zaposedanjem cetinjske katedre još i stekne čast u celome pravoslavlju, koja joj ne pripada“.

Iako su, kažu, mnogi ubeđeni da će patrijarh ispuniti obećanja i februarske izborne dogovore, u crkvenim krugovima spekuliše se da je vladika bački Irinej glavni protivnik izbora vladike Joanikija za novog mitropolita crnogorsko-primorskog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.