U trendu

Ninisto obavestio Putina o planovima Finske za ulazak u NATO

MOSKVA – Finski predsednik Sauli Ninisto danas je u telefonskom razgovoru obavestio ruskog predsednika Vladimira Putina o planovima Helsinkija za pridruživanje NATO-u ističući da se bezbednosno okruženje u Finskoj drastično promenilo od početka sukoba u Ukrajini.

Ninisto se, kako je saopštila njegova kancelarija, osvrnuo na zahteve Rusije da se Finska uzdrži od traženja članstva u NATO-u.

„Razgovor sa Putinom je bio direktan i nedvosmislen i bilo nam je važno da u njemu izbegnemo tenziju“, naveo je Ninisto, jedan od retkih zapadnih lidera koji je redovno vodio dijalog sa Putinom u poslednjih deset godina, prenosi AP.

Niinisto je istakao da je Putinu na njihovom prvom sastanku 2012. izneo svoje mišljenje da će „svaka nezavisna nacija maksimizirati sopstvenu bezbednost“.

„Još uvek tako mislim – ulaskom u NATO Finska će ojačati sopstvenu bezbednost i preuzeti svoje odgovornosti, a tome teže i druge zemlje“, izjavio je Niinisto.

On je naglasio da Finska, uprkos svom verovatnom budućem članstvu u NATO-u, želi da nastavi da se bavi bilateralnim odnosima sa Rusijom, „praktičnim pitanjima koja stvara pogranično susedstvo“ i da se nada da će imati „profesionalni“ kontakt sa Moskvom.

Telefonski poziv je obavljen na inicijativu Finske, saopštila je kancelarija Niinista, navodi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar