U trendu

Njujork dočekuje svetske lidere u jeku pandemije

NJUJORK – Svetski lideri okupljaju se od utorka u Njujorku na debati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, čiji fokus će biti jačanje napora u borbi protiv klimatskih promena i pandemije kovida-19, zbog koje su prošle godine morali da šalju svoje video poruke za redovno godišnje zasedanje.

SAD su pokušale odvratiti svetske lidere od dolaska u Njujork u pokušaju da spreče da zasedanje Generalne skupštine UN postane mesto s kojeg će se širiti zaraza, iako će se predsednik Džozef Bajden lično obratiti skupštini, prvi put od kako je preuzeo dužnosti predsednika, prenosi Rojters.

UN su uvele tzv. sistem časti, što znači da svako ko uđe u skupštinsku salu mora da se izjasni da li je vakcinisan, ali ne mora da pokaže dokaz o vakcinaciji.

Međutim, ovaj sistem će biti urušen već na samom startu kada u dvoranu UN bude ušao predsednik Brazila, Žair Bolsonaro, koji je skeptičan prema vakcinama i koji je prošle nedelje izjavio da mu nije potrebna vakcinacija jer je već stekao imunitet, pošto je preležao kovid-19.

Gradske vlasti Njujorka su danas postavile kombi ispred zdanja Ujedinjenih nacija kako bi obezbedile besplatno testiranje i besplatnu vakcinaciju jednom dozom vakcine Jonson & Johnson.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterešs je ukazao na „dramatičnu nejednakost“ u pristupu vakcinama i potvrdio da se zalaže za globalni plan vakcinacije kojim bi se 70 odsto svetske populacije vakcinisalo do prve polovine sledeće godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.