U trendu

Njujork tajms: Dokumenti Pentagona predviđaju četiri scenarija u ukrajinskom ratu

NJUJORK – Tajni obaveštajni dokument do kojeg je došao Njujork tajms, a koji je bio među onima koji su procurili na internet ove godine, opisuju četiri moguća scenarija o okončanju sukoba Ukrajine.

Hipotetički scenariji uključuju smrt predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, smenu rukovodstva u Oružanim snagama Rusije i ukrajinski udar na Kremlj.

U dokumentu se navodi da će rat najverovatnije biti dugotrajan, kao i da bi svaki „vajld card“ scenario potencijalno mogao da dovede do eskalacije u Ukrajini, dogovorenog okončanja sukoba ili da nema suštinskog uticaja na putanju rata.

Kako navodi njujorški dnevnik, dokument koji sadrži moguće scenarije tipičan je produkt obaveštajnih agencija, osmišljen da pomogne vojnim oficirima i kreatorima politike da razmotre moguće ishode velikih događaja, u proceni sopstvenih mogućnosti

Dokument je označen kao „RELIDO“, što ukazuje da odluku o objavljivanju informacija, a primer stranim partnerima, donose određeni visoki zvaničnici. Datiran je na 24. februar, sa oznakom „JEDNA GODINA“, što sugeriše da je analiza sprovedena godinu dana od početka invazije.

Jedan od četiri hipotetička scenarija pokazuje šta bi se moglo dogoditi ako Ukrajina udari na Kremlj. Identifikovan je širok spektar potencijalnih implikacija.

Događaj bi mogao da dovede do eskalacije, pri čemu bi Putin razmotrio upotrebu taktičkog nuklearnog oružja ili bi ga zabrinutost javnosti mogla navesti na pregovore o okončanju sukoba.

Bajdenova administracija je posebno zabrinuta zbog mogućeg udara Ukrajine na Moskvu jer bi to moglo izazvati dramatičnu reakciju Rusije.

Opasnosti od ovakvog napada Ukrajine jedan su od razloga što Sjedinjene Države oklevaju da Kijevu obezbede rakete većeg dometa, navodi list.

Neke analize obaveštajnih agencija procenjuju najverovatnije posledice određenog događaja, dok glavni dokument samo opisuje moguće scenarije bez procena verovatnoće pojedinih ishoda.

Američki zvaničnici su odbili da kažu da li je dokument originalan, ali nisu osporili njegovu autentičnost. Dokument je sličan drugim dokumentima koje su izradili službenici Pentagona, čija je je autentičnost takođe potvrđena.

Američki zvaničnici su takođe upozorili da su procureli dokumenti datirani i da u mnogim slučajevima ne predstavljaju trenutne procene raznih obaveštajnih agencija.

Drugi strogo poverljivi dokument do kojeg je došao Tajms uključuje detalje o pregovorima o cenama ruskog goriva u Africi.

Prema dokumentu od 17. februara, vlasti Malija su u to vreme bile nezadovoljne cenama goriva i nastavile su pregovore sa ruskim ministarstvom energetike i predstavnicima Afričke politologije, entiteta povezanog sa privatnom vojnom kompanijom Vagner.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar