U trendu

Njujork tajms: Naredba Trampa izazvala haos na aerodromima

Izvršna naredba predsednika SAD Donalda Trampa o imigraciji brzo je odjeknula u SAD i i izazvala paniku na aerodromima širom planete, piše „Njujork tajms“.

Prema potpisanoj uredbi, državljanima šest zemalja – Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije – vize neće biti izdavane u naredna tri meseca, dok je sirijskim izbeglicama ulazak zabranjen na neodređeno vreme. Tramp je uredbu obrazložio time da želi da spreči da „radikalni islamski teroristi“ ulaze u SAD.

Njujorški list piše kako su zbog Trampove izvršne uredbe na aerodromima, između ostalih, ostali blokirani i iranski naučnik koji se vraćao na posao u laboratoriju u Bostonu, Iračanin koji je radio kao prevodilac za američku vojsku, porodica sirijskih izbeglica koja je planirala novi život u saveznoj državi Ohajo i drugi.

Navodi se da su širom SAD preko noći uvedena nova bezbednosna pravila na međunarodnim izlazima aerodroma. Humanitarne organizacije prisiljene su da na brzinu otkazuju dugo planirane programe i ugroženim porodicama izbeglica jave loše vesti.

„Njujork tajms“ piše da su izbeglice koje su bile u avionima kad je Tramp potpisao uredbu zadržane na aerodromima.

Navodi se da je prvobitna konfuzija prerasla u paniku i haos na aerodomima širom sveta. U Dubaiju, Kairu i Istanbulu putnicima se ne dozvoljava ukrcavanje u avione koji lete za SAD, a u najmanje jednom slučaju celokupna porodica izbačena je iz aviona u koji se već ukrcala.

Rojters je javio da su petoro iračkih putnika i jedan iz Jemena sprečeni da se ukrcaju na let iz Kaira za Njujork, nakon Trampove uredbe. Navedeno je da su ti putnici zaustavljeni i preusmereni na letove ka njihovim domovima, uprkos tome što su imali važeće vize, naveli su izvori britanske agencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)