U trendu

Njujork Tajms: Putin testira Trampa dok on ne kaže „dosta“?

Njujork tajms komentariše danas da predsednik Rusije Vladimir Putin teži političkoj kontroli nad susednim državama, ali i da bude viđen kao svetska sila, zbog čega testira američkog predsednika Donalda Trampa, želeći da utvrdi koliko daleko može da ide dok Tramp ne kaže „dosta“.

Američki list uoči posete državnog sekretara SAD Reksa Tilersona Moskvi se pita šta je to Trampova administracija učinila da odgovori na „razornu politiku“ po američke interese koju Putin vodi?

Kritike su, kako navodi list, uputili potpredsednik SAD Majk Pens, Ministar odbrane Džejms Matis, posebno ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli, ali do sada nije bilo osuda od strane Donalda Trampa i što je još važnije, nije bilo akcije, zbog čega poziva Trampa da zaustavi ruskog lidera.

Putin mora da shvati da je mala verovatnoća da će Trampova administracija povući sankcije Rusiji, kao što se on nadao. Možda misli da će još nerazjašnjena „zanesenost“ Trampa prema njemu da mu dozvoli da dela agresivno bez otpora SAD, piše list.

Putin je, kako se navodi, upotrebio sve resurse da prkosi američkim interesima, a ruski uticaj u Siriji samo je jedan primer „razorne uloge“ koju Vladimir Putin igra u svetu otkako je Donald Tramp postao predsednik SAD.

Rusija pruža podršku „separatistima u istočnoj Ukrajini“, Putin je premestio svoje vojne trupe bliže granici sa Belorusijom, dok je Kremlj izdao naredbu da se oružane snage u Južnoj Osetiji pripoje ruskoj vojsci, nabraja Njujork tajms.

U međuvremenu je general Kertis Skaparoti, za kojeg „Njujork tajms“ tvrdi da je „najbolji američki general“ u Evropi, upozorio američki Kongres da se „Rusija zbližila sa avganistanskim talibanima, što znači da ih snabdeva oružjem i time ugrožava 9.000 američkih i 5.000 pripadnika NATO-a“.

Ruski uticaj produbljuje se i u Libiji, navodi general Tomas Veldhauser.

Ruske snage u Egiptu nalaze se blizu granice sa Libijom i podržavaju libijskog generala Kalifa Haftara, koji se suprotstavlja vladi u Tripoliju, koju su priznale UN i koja je zapadni favorit.

Trampova administracija mora jasno da odredi politiku prema Rusiji, koja podrazumeva finansiranje i obuku trupa na području NATO-a u zemljama koje strahuju od Moskve.

Njujork tajms tvrdi da Putin na SAD gleda kao na neprijatelja, svidelo se to Trampu ili ne, kao i da je on u samo nekoliko nedelja uspeo u težnji da naruši sliku o Americi i zbog toga ga Vašington mora „što pre zaustaviti“, počevši od slanja te poruke preko državnog sekretara Reksa Tilersona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.