U trendu

Njujorška policija povlači “psa robota”

NJUJORK – Policijska uprava Njujorka više neće koristiti kontroverznog „psa robota“ nakon pojačanih protesta protiv upotrebe te mašine, potvrdili su zvaničnici.

Zamenik komesara za obaveštajne poslove i borbu protiv terorizma iz Njujorka Džon Miler potvrdio je za Njujork Tajms da je ugovor o zakupu u vrednosti od oko 94.000 američkih dolara sa proizvođačem robota, Boston Dinamiks raskinut 22. aprila.

Miler je rekao za novine da je zakup robota prvobitno trebalo da se završi u avgustu, ali je ugovor raskinut ranije, jer je nepravilno iskorišćen za podsticanje argumenata o rasi i nadzoru, rekavši da je postao „meta“.

Zvaničnik nije isključio mogućnost da se robot, nazvan Digidog, vrati u budućnosti.

Portparol kompanije Boston Dinamiks izjavio je u sredu da psi roboti nisu dizajnirani da se koriste kao oružje i da nisu namenjeni zastrašivanju ljudi, preneo je Tajms.

U februaru, demokratska predstavnica Njujorka Aleksandrija Okasio-Kortez osudila je upotrebu robota, rekavši da se koristi protiv obojenih zajednica sa niskim prihodima.

Kongresmenkaa je takođe osporila sredstva koja se koriste za održavanje mašine, tvrdeći da bi ona trebalo da idu školama ili drugim oblastima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.