U trendu

Njujorški sudija ukinuo odluku o obaveznom nošenju maski

NJUJORK – Sudija Vrhovnog suda države Njujork Tomas Rademaker ukinuo je danas odluku o obaveznom nošenju maski i rekao da je guvernerka te države prekoračila ovlašćenja u nametanju pravila koje je trebalo da usvoji zakonodavno telo.

Guvernerka Njujorka Keti Hočul reagovala je na ovu presudu suda i saopštila da će iskoristiti svaku opciju kojom raspolaže kako bi se odluka suda odmah poništila, prenosi agencija Rojters.

„Snažno se protivimo ovoj presudi i koristićemo svaku opciju da ovo odmah poništimo“, navela je ona u saopštenju.

„Moja odgovornost kao guvernera je da zaštitim Njujorčane tokom ove krize javnog zdravlja, a ove mere pomažu u sprečavanju širenja kovida-19 i spašavanju života“, dodala je Hočul.

Rademaker je naveo da njegova presuda ni na koji način nema za cilj da dovede u pitanje efikasnost i potrebu nošenja maske kao sredstva u borbi protiv korona virusa, ali da je „donošenje bilo kakvih zakona u tom cilju povereno isključivo državnom zakonodavstvu“.

Guvernerka Hočul je proglasila vanredno stanje ubrzo nakon što je Svetska zdravstvena organizacija 26. novembra saopštila da omikron soj korona virusa izaziva zabrinutost.

U to vreme, sedmodnevni prosek novih dnevnih slučajeva u državi Njujork bio je oko 6.400, a taj broj je brzo rastao sve dok je 10. januara dostigao maksimum od 73.815 slučajeva korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.