U trendu

Nkengasong: Afrika protiv „kovid pasoša“ jer nema vakcine

KAMPALA – Direktor Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Džon Nkengasong izjavio je danas da se ta grupa protivi izdavanju „kovid pasoša“ dok ne postoji jednak pristup vakcinama širom sveta.

Nkengasong je na konferenciji za novinare rekao da je ideja neprimerena sve dok Afrika zaostaje u nabavci vakcina, preneo je AP.

Naš stav je vrlo jednostavan – svako nametanje „kovid pasoša“ će stvoriti ogromne nejednakosti i dodatno ih pogoršati, istakao je on.

„Već smo u situaciji kada nemamo vakcine i biće krajnje žalosno da zemlje nameću putne obaveze o imunizacionim sertifikatima, dok ostatak sveta nema priliku da ima pristup vakcinama“, naveo je Nkengasong.

Kovid pasoši su dokumenti koji pokazuju da su putnici vakcinisani protiv kovid-19 ili su nedavno imali negativan test na virus.

Tehnološke i turističke kompanije u pojedinim bogatim zemljama razvijaju i testiraju takve pasoše kako bi podstakle putovanja, međutim, Svetska zdravstvena organizacija navodi da je samo dva odsto od svih primljenih vakcina širom sveta dato u Africi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.