U trendu

NN: Koji državljani BiH izmiču pravdi

BANJALUKA – Brojni državljani BiH koji se dovode u vezu sa terorizmom izmiču ruci pravde, iako su im imena i fotografije već godinama na crvenim poternicama Interpola, što znači da uvid u njihove podatke imaju policijske agencije širom sveta, pišu banjalučke Nezavisne novine.

U ovom momentu na stranicama Interpola zbog aktivnosti povezanih sa terorizmom traga se za 16 osoba iz BiH, dok ih je proletos bilo 15.

Na ozloglašenoj listi, piše list, je ime Muradifa Hamzabegovića, čijoj se supruzi Seni Hamzabegović, optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti, sudi u Sudu BiH, a i njega terete za slična krivična dela.

„Traži se zbog udruživanja u svrhu izvršenja krivičnih dela – krijumčarenje osoba, organizovanje terorističke grupe, finansiranje terorističkih aktivnosti“, navedeno je na sajtu Interpola.

Dok se za njim traga, iz sudnice Suda BiH „cure“ nove informacije o spornoj ulozi njegove optužene supruge.

Istražioci Agencije za istrage i zaštitu BiH su se pre nekoliko dana pojavili kao svedoci i otkrili na koji način je novac iz BiH poslat za kupovinu oružja državljanima BiH u Siriji.

Prvi istražilac SIPA je ispričao da su pripadnici ove agencije iz kuće Fikreta Zukića u Banovićima oduzeli računar i mobilne telefone koji su bili predmet veštačenja.

Veštačenjem komunikacije došli su do informacija da je Fikret poslao novac u Siriju sinovima Edinu i Elvedinu da bi kupili oružje. U komunikaciji se spominju, kako je naveo istražilac, „gospođa Hamzabegović i njen suprug“.

„On, Fikret, predaće novac Seni preko brata Mide, više od 1.000 evra na području BiH. A na području Sirije njen suprug predaće novac Edinu“, rekao je istražilac SIPA.

Na Interpolovoj listi odbjeglih su i ime i fotografija Alije Keserovića za kojim se, kako je navedeno, traga zbog organizovanja terorističke grupe, odnosno protivpravnog pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Za Keserovićem, koji je rođen u Bužimu, crvena poternica je raspisana još 2018. godine, na zahtev pravosudnih organa BiH. On se 2016. godine pojavio u propagandnom filmu takozvane Islamske države pod naslovom „Struktura hilafeta“ u kojem se ta teroristička organizacija hvali brojnim „vojnim uspesima“.

I ime Edina Muftića još je na stranici Interpola na crvenoj poternici zbog terorizma, odnosno vrbovanja za terorističke aktivnosti, finansiranja terorističkih aktivnosti i drugo.

Stručnjaci za bezbednost ističu da su neki od begunaca sa Interpolove liste još na teritoriji Sirije.

„Ti naši građani su većinom na području Sirije, u tim nekim zatvorima koje drže kurdske snage, tako da sigurno još tu nema nikakvih obaveza da se te osobe izruče. Oni drugi koji su možda van tog prostora još su nedostupni institucijama i organima koji ih traže, a ko će znati, možda koriste i druge identitete i malo teže im je ući u trag“, rekao je za Nezavisne novine Armin Kržalić, profesor na fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i bezbednosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Prema dostupnim informacijama, u sirijskim kampovima Al-Hol i Al-Roj nalazi još oko 100 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.