U trendu

Norveška nudi drugu mRNK vakcinu posle AstraZeneke

OSLO – Norveška će ponuditi onima koji su primili prvu dozu vakcine protiv KOVID-19 proizvođača AstraZeneka neku od drugih mRNK vakcina, kako bi završili imunizaciju, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja.

Norveška je 11. marta suspendovala korišćenje vakcine AstraZeneka nakon što je mali broj mlađih ljudi hospitalizovan zbog kombinacije krvnih ugrušaka, krvarenja i malog broja trombocita, od kojih su neki kasnije umrli.

Rojters prenosi da se sada čeka izveštaj komisije koju je imenovala vlada, a koji treba da bude objavljen 10. maja, o tome da li se nastavlja sa primenom AstraZenke. Ova odluka će, međutim, doći prekasno za neke ljude koji su primili prvu dozu ove vakcine, navodi agencija.

„Stanovništvu je potrebno pojašnjenje o drugim dozama pre nego što vladina komisija dostavi izveštaj, a odlučili smo da onima koji su primili prvu dozu vakcine AstraZeneka budu ponuđene druge doze vakcina koje su razvili Fajzer i Biontek i Moderna“, rekao je ministar zdravlja Bent Haje.
Oko 135.000 ljudi, uglavnom zdravstvenih radnika, primilo je vakcinu AstraZeneka pre nego što je njena upotreba suspendovana, a Norveška se ovom odlukom pridružuje nizu zemalja koje su odlučile da kombinuju vakcine poput Danske, Finske, Francuske i Nemačke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.