U trendu

Norveška: Protesti protiv naftne industrije

OSLO – Oko 150 pripadnika organizacije Pobunjeni protiv izumiranja blokiralo je danas prilaz ministarstvu energetike Norveške u Oslu u okviru 10-dnevne kampanje protesta protiv naftne industrije te nordijske zemlje.

Norveška je najveći proizvođač sirove nafte i prirodnog gasa u zapadnoj Evropi i dnevno crpi oko četiri miliona barela nafte.

Sedamnaest aktivista, od kojih su neki na dlanovima ispisali Zabraniti naftu, zauzelo je prijemni šalter ministarstva energetike u centru Osla, dok su desetine drugih demonstrirale ispred zgrade ministarstva, prenosi Rojters.

„Decenijama pišemo pisma, govorimo, demonstriramo. Pustili ste nas da govorimo, ali nas ne slušate. Zbog toga smo se odlučili za mirnu građansku neposlušnost. Očajni smo“, poručila je vlastima preko megafona Hana Kristina Jakobsen (22) govoreći pred svojim saborcima.

Nakon objavljivanja najnovijeg izveštaja Međuvladinog panela o klimatskim promenama UN (IPČ) od 9. avgusta, klimatske promene su postale goruća tema uoči izbora 13. septembra, na kojima se norveški opozicionari levog centra nadaju pobedi nad aktuelnom koalicijom predvođenom konzervativcima.

Organizacija Pobunjeni protiv izumiranja takođe planira dvonedeljne proteste u drugim delovima Evrope koji počinju danas u Londonu.

Norveška ministarka za naftu i energetiku Tina Bru izjavila je da deli zabrinutost zbog klimatskih promena, ali je upozorila da demonstranti koriste, kako se izrazila, antidemokratske metode za koje tvrdi da neće dovesti do rezultata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.