Norveška razmatra liberalnije propise o drogama

OSLO – Norveška bi trebalo da liberalizuje svoje stroge zakone protiv rekreativne upotrebe droga, preusmeravajući pažnju na lečenje, a ne na zatvor ili novčane kazne za one koji poseduju male količine.

To je,naime, danas predložila vlada manjinskog desnog centra u nordijskoj zemlji koja ima jednu od najviših stopa smrtnosti od droga u Evropi, kako pokazuju podaci EU.

Vlada se nada liberalizaciji, ali predlgo zakona je politipčki kontroverzan i ostaje nejasno da li će ga parlament usvojiti, navodi Rojters.

„Decenije krivičnih kazni nisu uspele“, rekao je lider Liberalne stranke i ministar obrazovanja Guri Melbi na konferenciji za novinare i dodao: „Nećemo više stajati po strani i gledati kako ljude stigmatizuju i nazivaju kriminalcima kada su zapravo bolesni“.

Droge, uključujući heroin, kokain i kanabis i dalje bi bile ilegalne i podlegale bi konfiskaciji, prema vladinom predlogu, ali posedovanje malih količina više ne bi bilo kažnjivo.

Umesto toga, savetovanje će postati obavezno, a odbijanje da se potraži pomoć može rezultirati novčanom kaznom.

„Verujem da se mladi ljudi mogu motivisati da promene ponašanje bez pretnje silom ili krivičnom kaznom“, rekao je ministar zdravlja Bent Heje iz Konzervativne stranke.

Prema njegovim rečima, ovo će olakšati traženje pomoći kada im zatreba, jer neće morati da se plaše zatvora ili novčanih kazni, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.