Nova Erdoganova pretnja Vašingtonu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da turski parlament može usvojiti rezoluciju o genocidu nad Indijancima za vreme američke kolonizacije kao odgovor na usvajanje rezolucije američkog Senata o genocidu nad Jermenima za vreme Osmanske imperije.
„Otkrili smo više od milion dokumenata o događajima iz 1915. godine. Dođite, proučavajte. Govorimo o dokumentima u rukama. Mi takođe treba vama da se suprotstavljamo sa istim odlukama našeg parlamenta. I mi ćemo to raditi. Zar se može ćutati o Indijancima? To je sramotna istorija SAD“, rekao je Erdogan televiziji „A haber“.

Senat Kongresa SAD usvojio je ranije ove nedelje rezoluciju o potrebi da se zvanično prizna i pamti genocid nad Jermenima.

Krajem 19. i početkom 20. veka Osmansko carstvo vršilo je redovne progone Jermena. Konkretno, 1915. godine je, prema podacima brojnih istoričara, ubijeno više od 1,5 miliona Jermena. Genocid nad jermenskim narodom u Osmanskom carstvu priznale su 23 države, kao i Evropski parlament i Svetski savet crkava.

Turska tradicionalno odbacuje optužbe o genocidu nad Jermenima i krajnje neadekvatno reaguje na kritike po tom pitanju. Ankara insistira na odbacivanju izraza „genocid“ u vezi sa događajima iz 1915. godine, navodeći da su njihove žrtve bili i Jermeni i Turci. Turska takođe poziva na stvaranje međunarodne komisije istoričara u cilju proučavanja arhivskih dokumenata dostupnih u zemlji, radi izrade objektivnog pristupa događajima iz perioda Prvog svetskog rata.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.