Nova potencijalna opasnost: Naučnici otkrili misteriozni gas ispod morskog dna

Tokom ispitivanja tla seizmičkim talasima geolozi su otkrili misteriozni džep gasova zarobljenih ispod morskog dna pored obale Japana.

Sastav gasova nije utvrđen, ali naučnici pretpostavljau da je reč ili o metanu, ili o ugljen-dioksidu, koji nastaju usled podizanja magme iz dubljih slojeva Zemlje.

Novootkrivene rezerve mogu biti netaknuti prirodni resurs ukoliko preovladava metan, koji bi mogao da se koristi kao gorivo, kažu naučnici. U suprotnom, možda je reč o tempiranoj bombi od gasova koja izazivaju efekat staklene bašte, koji bi mogli da odu u atmosferu i izazovu klimatske promene.

Bez obzira na to o kakvim je gasovima reč, naučnici kažu da ovo verovatno nije jedini rezervoar i da se slični džepovi kriju nedaleko od tog mesta, ali i u sličnim okruženjima širom sveta, prenosi Blic.rs.

Seizmolog Andri Hendrijana i kolege sa Univerziteta Kjušu otkrili su rezervoar koristeći kompresione talase, koji, slično kao i oni koje pokreću zemljotresi, mogu da otkriju prirodu kamena ispod morskog dna kada se odbiju o njega.

– Seizmički kompresioni talasi obično se sporije kreću kroz gasove nego kroz čvrsta tela. Tako na osnovu procene brzine kretanja seizmičkih kompresionih talasa kroz tlo, možemo da identifikujemo podzemne rezervoare gasa i čak saznamo koliko su zasićeni – objašnjava koautor studije Andri Hendrijana.

Ovoga puta, naučnici su našli džepove gasa slabije brzine duž rova kod Rta Severna Iheja na sredini Basena Okinava koji ukazuju na područja ispunjena gasom.

Naučnici veruju da deo tih gasova ostaje zarobljen ispod morskog dna, te da tako nastaju rezervoari kakve su videli u vodama Japana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.