U trendu

Nova ruta za brodove koji prevoze žitarice iz Ukrajine

ISTANBUL – Informacioni centar Ujedinjenih nacija saopštio je danas da je uspostavljena nova ruta za brodove koji prevoze ukrajinske žitarice.

„Ruta, duga 600 kilometara, povezuje ukrajinske luke Odesa, Černomorsk i Južni s inspekcijskim područjima u turskim teritorijalnim vodama“, saopšteno je iz centra u Turskoj, prenosi Anadolija.

Pomorski humanitarni koridor, koji čini deo ove rute i proteže se do najjužnije tačke ukrajinskih pomorskih granica, prilagođen je nakon tri nedelja korišćenja da bi se skratila putanja i olakšalo planiranje za brodsku industriju.

S obzirom na to da trgovački brodovi koji učestvuju u inicijativi prolaze preko pomorskog humanitarnog koridora, ni jednom vojnom brodu, avionu ili bespilotnoj letelici neće biti dozvoljeno približavanje na 10 nautčkih milja, a provokacije ili pretnje treba odmah prijaviti Zajedničkom koordinacionom centru u Istanbulu.

Uz posredovanje Turske i UN, Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu potpisale su sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz tri crnomorske luke.

Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za sprovođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Prvi brod isplovio je 1. augusta.

Centar u Istanbulu zvanično je počeo sa radom 27. jula, a sastoji se od predstavnika Rusije, Turske, Ukrajine, kao i UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar