U trendu

Nova vlada u Češkoj stupila na dužnost

PRAG – Nova češka vlada desnog centra, predvođena premijerom Petrom Fijaleom, stupila je danas na dužnost, u trenutku kada je zemlja suočena sa naglim skokom inflacije i troškova energije, rekordnim budžetskim deficitom i pandemijom kovida-19.

Fijala, 57-godišnji bivši univerzitetski profesor, predvodi koaliciju sačinjenu od pet partija koja obuhvata širok politički spektar, od njegovih fiskalno konzervativnih Građanskih demokrata do liberalnije Piratske partije koja prvi put ulazi u vladu.

Nova vlada je, na oktobarskim izborima, obezbedila 108 mesta u donjem domu parlamenta koji broji 200 članova, što joj, kako ocenjuje Rojters, omogućava snažnu većinu.

Vlada se, međutim, suočava sa žestokim otporom stranke ANO odlazećeg premijera Andreja Babiša, koja je najveća pojedinačna grupa u parlamentu, i krajnje desničarske SPD.

Plan za smanjenje potrošnje u budžetu za 2022. godinu za 80 milijardi kruna (3,58 milijardi dolara) će, kako ocenjuje Rojters, predstavljati prvi veliki test za novu vladu, jer se strane moraju dogovoriti o merama štednje.

Premijer Fijala je ranije ove nedelje dogovorio imenovanje vlade sa češkim predsednikom Milošem Zemanom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar