U trendu

Nova zarazna bolest otkrivena u Japanu

Naučnici u Japanu otkrili su do sada nepoznati virus koji se može preneti na ljude. „Jezo virus“, kako su ga nazvali, povezan je sa patogenima koji izazivaju Krimsko-kongoansku hemoragijsku groznicu i Najrobi bolest ovaca.

Prvi slučaj koji ima veze sa novim virusom zabeležen je u Japanu 2019. Tada je u bolnicu sa visokom temperaturom i bolovima u nozi primljen jedan 41.godišnji muškarac, a nakon što ga je tokom šetnje po šumi na japanskom ostrvu Hokaido ujeo krpelj.

Posle dvonedeljnog lečenja, pušten je iz bolnice, a svi testovi na poznate bolesti koje prenose krpelji bili su negativni.

Naučnici Univerziteta Hokaida, među kojima i virusolog Keita Macuno, naknadno su testirali uzorke krvi tog pacijenta i tom prilikom otkrili novi virus.

Oni su rezultate istraživanja objavili krajem septembra u žurnalu „Nature Communications“, a ispostavilo se da je novi virus zapravo deo „porodice“ od 15 vrsta takozvanih nairovirusa, od kojih četiri mogu da izazovu bolest i kod ljudi.

Za jednog od njih je poznato da izaziva Krimsko-kongoansku hemoragijsku groznicu koja se manifestuje bolovima u mišićima, dijarejom i podlivima, a može da dovede do otkazivanja jetre i smrtnog ishoda. Izgleda da novi virus najviše liči „sulina“ i „tamdi“ virus, koji su otkriveni u Rumuniji i Uzbekistanu, preneo je RT.

Novi „jezo virus“ može da izazove temperaturu do 39 stepeni i prouzrokuje pad trombocita i leukocita, koji štite telo od bakterija i virusa.

Naučnici su potom analizirali uzorke krvi i drugih pacijenata koji su od 2014. iskazivali slične simptome kao i čovek koji je bio hospitalizovan.

„Najmanje sedam osoba bilo je zaraženo ovim novim virusom u Japanu od 2014, ali do sada nije potvrđen nijedan smrtni slučaj“, naveo je Macuno.

Bavili su se i poreklom virusa, pa su otkrili da se RNK virusa prisutan kod tri vrste krpelja na japanskom ostrvu na severu zemlje. Antitela na virus pronađena su kod jelena i rakuna koji naseljavaju do područje.

Ovaj tim naučnika planira da prati potencijalni prenos virusa i kod ljudi i kod životinja.

„Moguće je da bolest postoji i van Hokaida, tako da moramo što pre da istražimo da li se proširio“, naveli su naučnici.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar