U trendu

Nova zatvorska kazna za aktivistkinju Čau iz Hongkonga

HONGKONG – Aktivistkinja iz Hongkonga Čou Hang Tung osuđena je na 15 meseci zatvora zbog organizovanja bdenja u znak sećanja na nasilno razbijanje demonstracija na Trgu Tjenanmen 1989. godine.

To je njena druga kazna zbog zabranjenih bdenija, koje je Čau pokušavala da organizuje 2020. i 2021. godine, prenosi BBC.

Vlasti Hongkonga zabranile su bdenja u poslednje dve godine, navodeći kao razlog epidemiološka ograničenja.

Čou je već bila osuđena na 12 meseci zatvora zbog podstrekivanja i učešća u sličnom bdenju 2020. godine, a njena nova petomesečna kazna teći će istovremeno sa starom što znači da će ona iza rešetaka provesti ukupno 22 meseca.

Čou je bila potpredsednica sada raspuštene Alijanse Hongkonga (HKA), koja je organizovala redovno godišnje bdenje za žrtve demonstracija u Kini 4. juna 1989. godine.

Čou, koja je advokat i sama sebe zastupa tokom suđenja, izjasnila se da nije kriva.

Ona se branila tezom da želi da „podstakne sugrađane da ne zaborave 4. jun“, a ne da podstiče okupljanja, međutim sudija je odbacio njen argument i nazvao ga „jednostavno neverovatnim“.

Svake godine mnogo ljudi se okuplja u hongkonškom parku Viktorija da obeleži godišnjicu nasilja na Tjenanmenu.

Kada je bdenje prvi put zabranjeno 2020. godine, aktivisti su optužili zvaničnike Hongkonga da su poklekli pred pritiscima Pekinga i zahtevima da ućutkaju prodemokratski pokret.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.